Pengawasan di Belanda

Pengawasan di Belanda

Kehamilan, sayangnya, bukan masalah bagi setiap ibu bapa yang mempunyai keinginan untuk mempunyai anak. Sebagai tambahan kepada kemungkinan adopsi, pengganti boleh menjadi pilihan untuk ibu bapa yang dimaksudkan. Pada masa ini, pengganti tidak diatur oleh undang-undang di Belanda, yang menjadikan status hukum kedua ibu bapa yang dimaksudkan dan ibu pengganti tidak jelas. Sebagai contoh, bagaimana jika ibu pengganti ingin menjaga anak selepas kelahiran atau ibu bapa yang dimaksudkan tidak mahu membawa anak itu ke dalam keluarga mereka? Dan adakah anda juga secara automatik menjadi ibu bapa sah anak semasa lahir? Artikel ini akan menjawab soalan-soalan ini dan banyak soalan lain untuk anda. Di samping itu, rancangan 'Rang Undang-undang Anak, ibu bapa, dan keturunan' dibincangkan.

Adakah penggantian dibenarkan di Belanda?

Praktik menawarkan dua bentuk pengganti, kedua-duanya dibenarkan di Belanda. Bentuk-bentuk ini adalah pengganti tradisional dan kehamilan.

Surrogacy tradisional

Dengan pengganti tradisional, telur ibu pengganti itu sendiri digunakan. Ini mengakibatkan hakikat bahawa dengan pengganti tradisional, ibu pengganti selalu menjadi ibu yang genetik. Kehamilan disebabkan oleh inseminasi dengan sperma bapa yang diinginkan atau penderma (atau dibawa secara semula jadi). Tidak ada syarat undang-undang khas untuk melakukan penggantian tradisional. Lebih-lebih lagi, tidak memerlukan bantuan perubatan.

Surrogacy gestational

Bantuan perubatan, sebaliknya, diperlukan dalam kes penggantian kehamilan. Dalam kes ini, persenyawaan ektopik pertama kali dilakukan melalui IVF. Selepas itu, embrio yang disenyawakan diletakkan di rahim ibu pengganti, akibatnya dalam kebanyakan kes, ia bukan ibu genetik anak. Kerana campur tangan perubatan yang diperlukan, syarat yang ketat berlaku untuk bentuk pengganti ini di Belanda. Ini termasuk bahawa kedua-dua ibu bapa yang dimaksudkan berkaitan dengan anak secara genetik, bahawa ada keperluan perubatan untuk ibu yang dimaksudkan, bahawa ibu bapa yang dimaksudkan itu sendiri mencari ibu pengganti, dan kedua-dua wanita tersebut berada dalam had umur (sehingga 43 tahun untuk penderma telur dan sehingga 45 tahun untuk ibu pengganti).

Larangan untuk mempromosikan penggantian (komersial)

Hakikat bahawa kedua-dua pengganti tradisional dan kehamilan dibenarkan di Belanda tidak bermaksud bahawa pengganti selalu dibenarkan. Sesungguhnya, Kanun Keseksaan menetapkan bahawa promosi penggantian (komersial) dilarang. Ini bermaksud bahawa tidak ada laman web yang boleh mengiklankan untuk merangsang penawaran dan permintaan sekitar pengganti. Sebagai tambahan, ibu bapa yang dimaksudkan tidak dibenarkan mencari ibu pengganti di khalayak ramai, misalnya melalui media sosial. Ini juga berlaku sebaliknya: ibu pengganti tidak dibenarkan mencari ibu bapa yang dimaksudkan di khalayak ramai. Sebagai tambahan, ibu pengganti tidak boleh menerima pampasan kewangan, kecuali kos perubatan yang ditanggungnya.

Kontrak penggantian

Sekiranya pengganti dipilih, sangat penting untuk membuat perjanjian yang jelas. Biasanya, ini dilakukan dengan membuat kontrak pengganti. Ini adalah kontrak tanpa bentuk, jadi semua jenis perjanjian dapat dibuat untuk ibu pengganti dan ibu bapa yang dimaksudkan. Dalam praktiknya, kontrak seperti itu sukar dilaksanakan secara sah, kerana ia dilihat bertentangan dengan moral. Atas sebab ini, kerjasama sukarela kedua ibu bapa pengganti dan ibu bapa yang dimaksudkan sepanjang proses penggantian sangat penting. Seorang ibu pengganti tidak boleh diwajibkan untuk menyerah anak setelah dilahirkan dan ibu bapa yang dimaksudkan tidak boleh diwajibkan untuk membawa anak ke dalam keluarga mereka. Kerana masalah ini, ibu bapa yang dimaksudkan semakin memilih untuk mencari ibu pengganti di luar negara. Ini menyebabkan masalah dalam praktik. Kami ingin merujuk anda ke artikel kami di surrogacy antarabangsa.

Ibu bapa yang sah

Kerana tidak adanya peraturan perundangan khusus untuk pengganti, Anda sebagai ibu bapa yang dimaksudkan tidak secara automatik menjadi ibu bapa yang sah pada saat kelahiran anak. Ini kerana undang-undang keturunan Belanda didasarkan pada prinsip bahawa ibu yang dilahirkan selalu menjadi ibu yang sah bagi anak itu, termasuk dalam hal ibu tumpangan. Sekiranya ibu pengganti berkahwin pada masa kelahiran, pasangan ibu pengganti secara automatik diakui sebagai ibu bapa.

Itulah sebabnya prosedur berikut berlaku dalam praktik. Selepas kelahiran dan pengisytiharannya (yang sah), anak - dengan persetujuan Lembaga Penjagaan dan Perlindungan Anak - disatukan ke dalam keluarga ibu bapa yang dimaksudkan. Hakim mengeluarkan ibu pengganti (dan mungkin juga pasangannya) dari pihak berkuasa ibu bapa, setelah itu ibu bapa yang dimaksudkan dilantik sebagai penjaga. Setelah ibu bapa yang dimaksudkan merawat dan membesarkan anak itu selama satu tahun, adalah mungkin untuk mengasuh anak itu bersama-sama. Kemungkinan lain adalah bahawa bapa yang dimaksudkan mengakui anak itu atau ayahnya telah ditetapkan secara sah (sekiranya ibu pengganti tidak menikah atau ditolak oleh ibu bapa suaminya). Ibu yang dimaksudkan kemudian dapat mengasuh anak itu setelah satu tahun membesarkan dan menjaga anak.

Draf cadangan perundangan

Draf 'Rang Undang-Undang Anak, Ibu dan Ibu bapa' bertujuan untuk mempermudah prosedur di atas untuk mendapatkan ibu bapa. Berdasarkan hal ini, pengecualian dimasukkan ke dalam peraturan bahawa ibu yang dilahirkan selalu menjadi ibu yang sah, yaitu dengan memberikan ibu bapa setelah ibu bapa. Ini dapat diatur sebelum konsepsi dengan prosedur petisyen khas oleh ibu pengganti dan ibu bapa yang dimaksudkan. Perjanjian penggantian harus diserahkan, yang akan diperiksa oleh pengadilan berdasarkan kondisi hukum. Ini termasuk: semua pihak mempunyai usia persetujuan dan bersetuju untuk melakukan kaunseling dan yang mana satu daripada ibu bapa yang dimaksudkan adalah berkaitan dengan anak secara genetik.

Sekiranya mahkamah meluluskan program penggantian, ibu bapa yang dimaksudkan menjadi ibu bapa pada masa kelahiran anak dan oleh itu disenaraikan dalam sijil kelahiran anak. Di bawah Konvensyen PBB mengenai Hak Kanak-kanak, seorang kanak-kanak mempunyai hak untuk mempunyai pengetahuan tentang keturunannya sendiri. Atas sebab ini, daftar disediakan di mana maklumat yang berkaitan dengan keturunan biologi dan undang-undang disimpan sekiranya berbeza antara satu sama lain. Akhirnya, draf RUU ini memberikan pengecualian terhadap larangan mediasi pengganti jika ini dilakukan oleh badan hukum bebas yang dilantik oleh Menteri.

Kesimpulan

Walaupun penggantian (tradisional dan kehamilan bukan komersial) diperbolehkan di Belanda, jika tidak ada peraturan khusus, hal itu dapat menyebabkan proses yang bermasalah. Semasa proses penggantian, pihak-pihak yang terlibat (walaupun ada kontrak pengganti) bergantung pada kerjasama sukarela masing-masing. Di samping itu, secara automatik ibu bapa yang dimaksudkan tidak memperoleh keibubapaan yang sah atas anak ketika lahir. Draf Rang Undang-Undang yang bernama 'Anak, Pengganti Anak dan Orang Tua' cuba menjelaskan proses undang-undang untuk semua pihak yang terlibat dengan memberikan peraturan undang-undang untuk pengganti. Walau bagaimanapun, pertimbangan parlimen mengenai perkara ini kemungkinan besar hanya akan berlaku pada pemerintahan berikutnya.

Adakah anda merancang untuk memulakan program pengganti sebagai ibu bapa atau ibu pengganti yang dimaksudkan dan adakah anda ingin mengatur kedudukan undang-undang anda secara kontrak? Atau adakah anda memerlukan pertolongan untuk mendapatkan ibu bapa yang sah semasa kelahiran anak? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang keluarga dan gembira dapat memberikan perkhidmatan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.