Perjanjian lesen

Perjanjian lesen

harta intelek hak ada untuk melindungi ciptaan dan idea anda daripada penggunaan pihak ketiga secara tidak sah. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, misalnya jika anda ingin hasil karya anda dieksploitasi secara komersial, anda mungkin mahu orang lain dapat menggunakannya. Tetapi berapa banyak hak yang anda ingin berikan kepada orang lain mengenai harta intelek anda? Sebagai contoh, adakah pihak ketiga dibenarkan menerjemahkan, memendekkan atau menyesuaikan teks yang menjadi hak cipta anda? Atau memperbaiki ciptaan anda yang dipatenkan? Perjanjian lesen adalah cara undang-undang yang tepat untuk menetapkan hak dan kewajiban masing-masing berkenaan dengan penggunaan dan eksploitasi harta intelek. Artikel ini menerangkan dengan tepat apa yang dimaksudkan dengan perjanjian lesen, jenis apa yang ada, dan aspek mana yang biasanya menjadi sebahagian daripada perjanjian ini.

Harta intelek dan lesen

Hasil kerja mental disebut hak harta intelek. Jenis hak yang berbeza berbeza dari segi sifat, pengendalian dan jangka masa. Contohnya adalah hak cipta, hak cap dagang, paten dan nama dagang. Hak-hak ini disebut hak eksklusif, yang bermaksud bahawa pihak ketiga hanya boleh menggunakannya dengan izin orang yang memegang hak tersebut. Ini membolehkan anda melindungi idea dan konsep kreatif yang terperinci. Salah satu cara untuk memberi kebenaran penggunaan kepada pihak ketiga adalah dengan mengeluarkan lesen. Ini boleh diberikan dalam bentuk apa pun, baik secara lisan atau tulisan. Dianjurkan untuk meletakkan ini secara bertulis dalam perjanjian lesen. Sekiranya lesen hak cipta eksklusif, ini diwajibkan oleh undang-undang. Lesen bertulis juga boleh didaftarkan dan dikehendaki sekiranya berlaku pertikaian dan kekaburan mengenai kandungan lesen tersebut.

Kandungan perjanjian lesen

Perjanjian lesen dimeterai antara pemberi lesen (pemegang hak harta intelek) dan pemegang lesen (orang yang memperoleh lesen). Inti perjanjian adalah bahawa pemegang lesen boleh menggunakan hak eksklusif pemberi lesen dalam syarat yang dinyatakan dalam perjanjian. Selagi pemegang lesen mematuhi syarat-syarat ini, pemberi lesen tidak akan meminta haknya terhadapnya. Oleh itu, dari segi kandungan, ada banyak yang harus diatur untuk membatasi penggunaan pemegang lesen berdasarkan batasan pemberi izin. Bahagian ini menerangkan beberapa aspek yang dapat dinyatakan dalam perjanjian lesen.

Pesta, ruang lingkup dan jangka masa

Pertama, penting untuk mengenal pasti pihak dalam perjanjian lesen. Penting untuk mempertimbangkan dengan teliti siapa yang berhak menggunakan lesen itu jika berkaitan dengan syarikat kumpulan. Di samping itu, pihak-pihak mesti disebut dengan nama penuh berkanun mereka. Di samping itu, skopnya mesti dijelaskan secara terperinci. Pertama, penting untuk menentukan dengan jelas objek yang berkaitan dengan lesen. Sebagai contoh, apakah ini hanya berkaitan dengan nama dagang atau juga perisian? Oleh itu, penerangan mengenai hak kekayaan intelektual dalam perjanjian disarankan, dan juga, misalnya, nombor permohonan dan / atau penerbitan jika berkenaan dengan hak paten atau cap dagang. Kedua, penting bagaimana objek ini boleh digunakan. Bolehkah pemegang lesen meninggalkan sub-lesen atau mengeksploitasi harta intelek dengan betul dengan menggunakannya dalam produk atau perkhidmatan? Ketiga, wilayah (sebagai contoh, Belanda, Benelux, Eropah, dll.) di mana lesen boleh digunakan juga mesti dinyatakan. Akhirnya, tempoh mesti dipersetujui, yang mungkin tetap atau tidak terbatas. Sekiranya hak intelektual yang bersangkutan mempunyai had masa, ini juga harus diambil kira.

Jenis lesen

Perjanjian itu juga mesti menyatakan jenis lesennya. Terdapat pelbagai kemungkinan, di antaranya adalah yang paling biasa:

 • Eksklusif: Pemegang lesen sahaja memperoleh hak untuk menggunakan atau memanfaatkan hak harta intelek.
 • Tidak eksklusif: pemberi lesen boleh memberi lesen kepada pihak lain sebagai tambahan kepada pemegang lesen dan menggunakan dan mengeksploitasi harta intelek itu sendiri.
 • Tunggal: jenis lesen separa eksklusif di mana satu pemegang lesen boleh menggunakan dan mengeksploitasi harta intelek tepat di samping pemberi lesen.
 • Buka: mana-mana pihak yang berminat yang memenuhi syarat akan menerima lesen.

Selalunya bayaran yang lebih tinggi dapat diperoleh untuk mendapatkan lesen eksklusif, tetapi bergantung pada keadaan tertentu apakah ini adalah pilihan yang baik. Lesen bukan eksklusif mungkin menawarkan lebih banyak fleksibiliti. Di samping itu, lesen eksklusif mungkin tidak berguna jika anda memberikan lesen eksklusif kerana anda mengharapkan pihak lain untuk mengkomersialkan idea atau konsep anda, tetapi pemegang lesen tidak melakukan apa-apa dengannya. Oleh itu, anda juga boleh mengenakan kewajiban tertentu kepada pemegang lesen mengenai apa yang harus dilakukannya dengan hak harta intelek anda sekurang-kurangnya. Bergantung pada jenis lesen, oleh itu sangat penting untuk menetapkan syarat-syarat di mana lesen diberikan.

Aspek lain

Akhirnya, mungkin ada aspek lain yang biasanya ditangani dalam perjanjian lesen:

 • . Bayaran dan jumlahnya. Sekiranya bayaran dikenakan, ia boleh menjadi jumlah berkala tetap (yuran lesen), royalti (misalnya, peratusan perolehan) atau jumlah sekali (sekali gus). Tempoh dan pengaturan untuk pembayaran bukan atau lambat perlu dipersetujui.
 • Undang-undang yang terpakai, mahkamah yang kompeten or timbang tara / pengantaraan
 • Maklumat sulit and kerahsiaan
 • Penyelesaian pelanggaran. Oleh kerana pemegang lesen sendiri tidak berhak secara sah untuk memulakan prosiding tanpa kebenaran untuk melakukannya, ini mesti diatur dalam perjanjian jika diperlukan.
 • Kebolehpindahan lesen: jika kebolehpindahan tidak diinginkan oleh pemberi lesen, ia mesti dipersetujui dalam kontrak.
 • Pemindahan pengetahuan: perjanjian lesen juga dapat disimpulkan untuk pengetahuan. Ini adalah pengetahuan sulit, biasanya bersifat teknikal, yang tidak dilindungi oleh hak paten.
 • Perkembangan baru. Perjanjian juga mesti dibuat mengenai sama ada perkembangan baru harta intelek juga dilindungi oleh lesen pemegang lesen. Mungkin juga berlaku bahawa pemegang lesen mengembangkan produk lebih jauh dan pemberi lesen ingin mendapat manfaat daripada ini. Dalam kes tersebut, lesen tidak eksklusif untuk pemberi lesen perkembangan baru harta intelek dapat ditentukan.

Ringkasnya, perjanjian lesen adalah perjanjian di mana pemegang lesen diberikan hak oleh pemberi lesen untuk menggunakan dan / atau mengeksploitasi harta intelek. Ini berguna sekiranya pelesen ingin mengkomersialkan konsepnya atau bekerja dengan yang lain. Satu perjanjian lesen tidak seperti yang lain. Ini kerana ini adalah perjanjian terperinci yang boleh berbeza dari segi skop dan syarat. Sebagai contoh, ia mungkin berlaku untuk hak harta intelek yang berbeza dan cara penggunaannya, dan terdapat juga perbezaan dari segi imbuhan dan eksklusif. Semoga artikel ini memberi anda idea yang baik mengenai perjanjian lesen, tujuannya dan aspek terpenting dalam kandungannya.

Adakah anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perjanjian ini setelah membaca artikel ini? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang harta intelek, terutama dalam bidang hak cipta, undang-undang tanda dagang, nama dagang dan paten. Kami bersedia menjawab semua soalan anda dan dengan senang hati akan membantu anda membuat perjanjian lesen yang sesuai.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.