Bilakah anda dibenarkan untuk menghentikan kewajipan ganjaran pasangan anda?

Bilakah anda dibenarkan untuk menghentikan kewajipan ganjaran pasangan anda?

Sekiranya mahkamah memutuskan setelah bercerai bahawa anda wajib membayar wang ganti rugi kepada bekas pasangan anda, ini terikat pada jangka waktu tertentu. Walaupun dalam jangka waktu ini, dalam praktiknya sering terjadi bahawa setelah beberapa waktu anda dapat secara sepihak mengurangkan atau bahkan menamatkan tunjangan sama sekali. Adakah anda wajib membayar tunjangan kepada bekas pasangan anda dan adakah anda mengetahui, misalnya, bahawa dia tinggal dengan pasangan baru? Sekiranya demikian, anda mempunyai alasan untuk menghentikan kewajipan tunjangan. Walau bagaimanapun, anda mesti dapat membuktikan bahawa ada bersekedudukan. Sekiranya anda kehilangan pekerjaan atau mempunyai kemampuan kewangan yang lebih rendah, maka ini juga merupakan alasan untuk mengurangkan ganjaran pasangan. Sekiranya bekas rakan kongsi anda tidak bersetuju dengan perubahan atau menghentikan tunjangan, anda boleh mengaturnya di mahkamah. Anda memerlukan peguam untuk melakukan ini. Peguam perlu mengemukakan permohonan untuk ini ke mahkamah. Berdasarkan permohonan ini dan pembelaan pihak lawan, mahkamah akan membuat keputusan. Law & MorePeguam perceraian pakar dalam soalan yang berkaitan dengan ganjaran pasangan. Sekiranya anda berpendapat bahawa bekas rakan kongsi anda tidak lagi dibenarkan untuk menerima tunjangan pasangan atau jika anda berpendapat bahawa jumlahnya harus dikurangkan, sila hubungi peguam kami yang berpengalaman secara langsung supaya anda tidak membayar ganti rugi secara tidak perlu.

Bilakah anda dibenarkan untuk menghentikan kewajipan ganjaran pasangan anda?

Kewajipan untuk menjaga bekas pasangan anda boleh berakhir dengan cara berikut:

  • Salah seorang bekas rakan kongsi meninggal dunia;
  • Penerima alimoni menikah semula, bersekedudukan, atau mengadakan perkongsian berdaftar;
  • Penerima alimoni mempunyai pendapatan yang cukup untuk dirinya sendiri atau orang yang wajib membayar tunjangan tidak lagi dapat membayar tunjangan;
  • Istilah yang dipersetujui bersama atau istilah undang-undang akan tamat.

Penamatan kewajipan membayar tunjangan mempunyai akibat besar bagi penerima tunjangan. Dia mesti kehilangan sejumlah wang setiap bulan. Oleh itu, hakim akan membuat penilaian yang teliti sebelum keputusan tersebut dibuat.

Bekas rakan kongsi hubungan baru

Titik perbincangan yang biasa dalam praktiknya menyangkut penyatuan penerima makanan. Untuk mengakhiri tunjangan pasangan, mesti ada bersekedudukan 'seolah-olah mereka sudah berkahwin' atau seolah-olah mereka berada dalam perkongsian yang terdaftar. Yang ada hanyalah tinggal bersama seolah-olah mereka berkahwin ketika mereka yang tinggal bersama mempunyai rumah tangga yang sama, ketika mereka mempunyai hubungan afektif yang juga berkesinambungan dan ternyata keluarga tersebut saling menjaga satu sama lain. Oleh itu, ia mesti bersekedudukan jangka panjang, hubungan sementara tidak mempunyai tujuan ini. Adakah semua syarat ini dipenuhi sering diputuskan oleh hakim. Hakim akan mentafsirkan kriteria dengan cara yang terhad. Ini bermaksud bahawa hakim tidak dengan mudah memutuskan bahawa ada bersekedudukan seolah-olah mereka sudah berkahwin. Sekiranya anda ingin menamatkan kewajipan ganjaran pasangan, anda harus membuktikan hubungan bersama.

Sekiranya memang ada kes 'hidup bersama lagi' dengan pasangan baru, maka orang yang berhak mendapat ganjaran pasangan pasti kehilangan haknya untuk mendapatkan tunjangan. Ini juga berlaku apabila hubungan baru bekas pasangan anda terputus lagi. Oleh itu, anda tidak akan berkewajiban untuk membayar tunjangan kepada bekas pasangan anda lagi, kerana hubungan barunya telah berakhir.

Pembayar alimoni hubungan baru

Ada kemungkinan juga bahawa anda, sebagai pembayar tunjangan, akan mendapat pasangan baru dengan siapa anda akan berkahwin, tinggal bersama atau memasuki perkongsian berdaftar. Dalam hal ini, selain kewajiban anda untuk membayar tunjangan kepada bekas pasangan anda, anda juga akan mempunyai kewajipan pemeliharaan kepada pasangan baru anda. Dalam beberapa keadaan, ini boleh menyebabkan pengurangan jumlah tunjangan yang harus dibayar kepada bekas pasangan anda kerana daya tahan anda harus dibahagi antara dua orang. Bergantung pada pendapatan anda, ini juga dapat berarti bahawa anda dapat menamatkan kewajiban tunjangan terhadap bekas pasangan anda, kerana kemampuan anda untuk membayar tidak mencukupi.

Menamatkan kewajipan ganjaran rakan kongsi bersama

Sekiranya bekas rakan kongsi anda bersetuju dengan penamatan ganjaran pasangan, anda boleh menetapkannya dalam perjanjian bertulis. Law & MorePeguam boleh membuat perjanjian rasmi untuk anda. Perjanjian ini kemudian mesti ditandatangani oleh anda dan bekas pasangan anda.

Membuat pengaturan untuk ganjaran pasangan

Anda dan bekas pasangan anda bebas untuk menyetujui tempoh dan jumlah tunjangan pasangan bersama. Sekiranya tiada apa-apa yang dipersetujui mengenai tempoh tunjangan, istilah undang-undang akan berlaku secara automatik. Selepas tempoh ini, kewajipan membayar tunjangan berakhir.

Istilah undang-undang untuk ganjaran pasangan

Sekiranya anda bercerai sebelum 1 Januari 2020, tempoh maksimum tunjangan pasangan adalah 12 tahun. Sekiranya perkahwinan itu tidak berlangsung lebih lama dari lima tahun dan anda tidak mempunyai anak, jangka masa tunjangan adalah sama dengan tempoh perkahwinan. Syarat undang-undang ini juga berlaku pada akhir perkongsian berdaftar.

mulai 1 Januari 2020 terdapat peraturan lain yang berkuatkuasa. Sekiranya anda bercerai selepas 1 Januari 2020, tempoh tunjangan adalah sama dengan separuh daripada tempoh perkahwinan, dengan maksimum 5 tahun. Walau bagaimanapun, beberapa pengecualian telah dibuat untuk peraturan ini:

  • Sekiranya anda telah berkahwin selama 15 tahun dan anda boleh menuntut pencen usia tua anda dalam masa 10 tahun, anda boleh menuntut tunjangan sehingga pencen tua itu berkuatkuasa.
  • Adakah anda berumur lebih dari 50 tahun dan telah berkahwin sekurang-kurangnya 15 tahun? Dalam kes itu, tempoh maksimum tunjangan adalah 10 tahun.
  • Adakah anda mempunyai anak di bawah umur 12 tahun? Dalam kes itu, tunjangan pasangan berterusan sehingga anak bongsu mencapai usia 12 tahun.

Sekiranya anda berada dalam situasi yang membenarkan penamatan atau pengurangan tunjangan pasangan, jangan ragu untuk menghubungi Law & More. Law & MorePeguam khusus boleh memberi nasihat lebih lanjut kepada anda mengenai apakah bijak memulakan prosiding untuk mengurangkan atau bahkan menamatkan tunjangan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.