Banyak kilang dan syarikat tenaga besar mengeluarkan gas rumah hijau seperti CO2. Berdasarkan Protokol Kyoto dan Konvensyen Iklim, perdagangan pelepasan digunakan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah kaca tersebut dari industri dan sektor tenaga.

PERLUKAN ELAUN EMIS?
MENGHINDARI DENDA

Perdagangan pelepasan (Undang-undang tenaga)

Banyak kilang dan syarikat tenaga besar mengeluarkan gas rumah hijau seperti CO2. Berdasarkan Protokol Kyoto dan Konvensyen Iklim, perdagangan pelepasan digunakan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah kaca tersebut dari industri dan sektor tenaga. Perdagangan pelepasan di Belanda ditadbir oleh sistem perdagangan pelepasan Eropah, EU ETS. Di dalam EU ETS, had hak pelepasan telah ditetapkan yang sama dengan jumlah pelepasan CO2 yang dibenarkan. Batasan ini berasal dari sasaran pengurangan yang ingin dicapai oleh EU dan memastikan bahawa pelepasan semua syarikat di bawah perdagangan pelepasan tidak melebihi sasaran yang telah ditetapkan.

Menu cepat

Elaun pelepasan

Syarikat yang mengambil bahagian dalam skim perdagangan pelepasan menerima jumlah elaun pelepasan percuma setiap tahun. Ini dikira sebahagiannya berdasarkan tahap pengeluaran sebelumnya dan penanda aras untuk kecekapan CO2 proses pengeluaran syarikat. Elaun pelepasan memberikan setiap syarikat hak untuk memancarkan sejumlah gas rumah hijau dan mewakili 1 tan pelepasan CO2. Adakah syarikat anda layak untuk peruntukan hak pelepasan? Oleh itu, penting untuk mengira dengan tepat jumlah CO2 yang dikeluarkan syarikat anda setiap tahun untuk menerima jumlah hak pelepasan yang tepat. Ini kerana setiap tahun, setiap syarikat harus menyerahkan jumlah hak pelepasan yang sama dengan yang dikeluarkan dalam banyak gas rumah hijau.

Tom Meevis

Tom Meevis

Menguruskan Rakan Kongsi / Peguambela

 Hubungi +31 (0) 40 369 06 80

Kepakaran kami dalam undang-undang tenaga

Imej tenaga Zonne

Tenaga solar

Kami memberi tumpuan kepada undang-undang tenaga yang memfokuskan pada tenaga angin dan solar

Undang-undang alam sekitar

Undang-undang alam sekitar

Kedua-dua undang-undang Belanda dan Eropah berlaku untuk undang-undang alam sekitar. Biarkan kami memaklumkan dan memberi nasihat kepada anda

Emmisierechten / emmisiehandel gambar

Undang-undang tenaga

Adakah anda membeli, menghantar atau menjana tenaga? Law & More memberi anda bantuan undang-undang

Imej yang bertenaga

Pengeluar tenaga

Adakah anda berurusan dengan tenaga tunggal? Pakar kami dengan senang hati membantu anda

"Saya mahukan
mempunyai peguam yang
sentiasa bersedia untuk saya,
walaupun pada hujung minggu "

Perdagangan emisi

Syarikat yang mengeluarkan lebih banyak gas rumah hijau daripada yang mempunyai peruntukan pelepasan untuk menyerahkan risiko didenda. Adakah ini berlaku untuk syarikat anda? Sekiranya demikian, anda boleh membeli elaun pelepasan tambahan untuk mengelakkan denda. Anda bukan sahaja dapat membeli elaun pelepasan tambahan dari, misalnya, peniaga hak pelepasan seperti bank, pelabur atau agensi perdagangan, tetapi anda juga dapat memperolehnya di lelong. Walau bagaimanapun, mungkin syarikat anda mengeluarkan lebih sedikit gas rumah hijau dan dengan itu mengekalkan elaun pelepasan. Sekiranya demikian, anda boleh memilih untuk memulakan perdagangan elaun pelepasan ini. Sebelum anda dapat memperdagangkan elaun pelepasan, akaun di Pendaftaran EU di mana peruntukan berada mesti dibuka. Ini kerana EU dan / atau PBB ingin mendaftar dan memeriksa setiap transaksi.

Permit pelepasan

Permit pelepasan

Sebelum anda dapat menyertai skim perdagangan pelepasan, syarikat anda mesti mempunyai izin yang sah. Bagaimanapun, syarikat-syarikat di Belanda tidak dibenarkan hanya mengeluarkan gas rumah kaca dan, dengan syarat mereka berada di bawah skop Akta Pengurusan Alam Sekitar, mesti memohon izin pelepasan dari Belanda Emission Authority (NEa). Untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan izin pelepasan, syarikat anda mesti menyusun rancangan pemantauan dan menyetujuinya oleh NEa. Sekiranya rancangan pemantauan anda disetujui dan izin pelepasan diberikan, anda mesti memastikan rancangan pemantauan terkini sehingga dokumen tersebut selalu mencerminkan keadaan sebenarnya. Anda juga wajib mengirimkan laporan pelepasan tahunan yang disahkan kepada NEa dan memasukkan data dari laporan pelepasan ke dalam Daftar Perdagangan Pelepasan CO2.

Adakah perniagaan anda berurusan dengan perdagangan pelepasan dan adakah anda mempunyai pertanyaan atau masalah mengenai hal ini? Atau adakah anda memerlukan pertolongan dengan permohonan izin pelepasan? Dalam kedua kes tersebut, anda telah sampai di tempat yang betul. Pakar kami memberi tumpuan kepada perdagangan pelepasan dan mengetahui bagaimana mereka dapat membantu anda.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 stuur een e-mail naar:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.