MEMERLUKAN PEGUAM CERAI?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Perceraian

Perceraian adalah acara utama bagi semua orang.
Itulah sebabnya mengapa peguam perceraian kami ada untuk anda dengan nasihat peribadi.

Menu cepat

Langkah pertama untuk mendapatkan perceraian adalah dengan mengupah peguam perceraian. Penceraian diucapkan oleh hakim dan hanya seorang pengacara yang dapat mengajukan petisyen perceraian kepada pengadilan. Terdapat pelbagai aspek undang-undang untuk proses perceraian yang diputuskan oleh mahkamah. Contoh aspek undang-undang ini adalah:

 • Bagaimanakah pembahagian aset bersama anda?
 • Adakah bekas pasangan anda layak mendapat sebahagian daripada pencen anda?
 • Apakah akibat cukai daripada perceraian anda?
 • Adakah pasangan anda berhak mendapat sokongan pasangan?
 • Jika ya, berapakah nafkah ini?
 • Dan jika anda mempunyai anak, bagaimanakah hubungan dengan mereka diatur?

Aylin Selamet.

Aylin Selamet.

PEGUAM

aylin.selamet@lawandmore.nl

Memerlukan peguam perceraian?

Sokongan kanak-kanak

Setiap perniagaan adalah unik. Itulah sebabnya anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan secara langsung dengan perniagaan anda.

Kami mempunyai pendekatan peribadi dan kami bekerjasama dengan anda ke arah penyelesaian yang sesuai.

Kami duduk bersama anda untuk merangka strategi.

Hidup secara berasingan

Hidup secara berasingan

Peguam korporat kami boleh menilai perjanjian dan memberi nasihat mengenainya.

Adakah anda akan bercerai?

Jika ya, sudah pasti banyak masalah yang anda hadapi. Daripada mengatur nafkah suami/isteri dan anak kepada perkara bukan kewangan seperti mewujudkan pelan hak penjagaan, perceraian boleh memberi kesan yang ketara dari segi emosi dan undang-undang.

Untuk menyediakan anda, kami telah mengumpulkan maklumat tentang isu yang terlibat dalam menyelesaikan perceraian dalam kertas putih baharu kami. Muat turun fail di bawah secara percuma dan dapatkan cerapan untuk membantu anda menavigasi proses perceraian dengan lancar.

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Pelan langkah demi langkah dari peguam perceraian kami

Apabila anda menghubungi syarikat kami, salah seorang peguam berpengalaman kami akan bercakap dengan anda secara langsung. Law & More membezakan dirinya daripada firma guaman lain kerana firma kami tidak mempunyai pejabat kesetiausahaan, yang memastikan kami mempunyai talian komunikasi yang singkat dengan pelanggan kami. Apabila anda menghubungi peguam kami melalui telefon berkaitan dengan perceraian, mereka mula-mula akan bertanya beberapa soalan kepada anda. Kami kemudian akan menjemput anda ke pejabat kami Eindhoven, supaya kami dapat mengenali anda. Jika anda mahu, temu janji juga boleh dilakukan melalui telefon atau persidangan video.

Mesyuarat pengenalan

 • Semasa pelantikan pertama ini, anda boleh menceritakan kisah anda dan kami akan melihat latar belakang situasi anda. Peguam perceraian khusus kami juga akan bertanya soalan yang diperlukan.
 • Kami kemudian berbincang dengan anda tentang langkah-langkah khusus yang perlu diambil dalam situasi anda dan memetakan perkara ini dengan jelas.
 • Di samping itu, semasa mesyuarat ini, kami akan menunjukkan rupa prosiding perceraian, apa yang anda boleh jangkakan, berapa lama prosiding biasanya akan mengambil masa, dokumen apa yang kami perlukan, dsb.
 • Dengan cara itu, anda akan mempunyai idea yang baik dan mengetahui perkara yang akan datang. Setengah jam pertama mesyuarat ini adalah percuma. Jika, semasa mesyuarat, anda memutuskan bahawa anda ingin dibantu oleh salah seorang peguam perceraian kami yang berpengalaman, kami akan merekodkan beberapa butiran anda untuk merangka kontrak pertunangan.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam perceraian kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Perjanjian penugasan

Selepas pertemuan pertama, anda akan segera menerima perjanjian penugasan dari kami melalui e-mel. Perjanjian ini menyatakan, sebagai contoh, bahawa kami akan menasihati dan membantu anda semasa perceraian anda. Kami juga akan menghantar anda syarat dan ketentuan umum yang berlaku untuk perkhidmatan kami. Anda boleh menandatangani perjanjian penugasan secara digital.

selepas

Menerima perjanjian penugasan yang ditandatangani, peguam perceraian kami yang berpengalaman akan segera mula menangani kes anda. Pada Law & More, anda akan diberitahu tentang semua langkah yang diambil oleh peguam perceraian anda. Secara semula jadi, semua langkah pertama akan diselaraskan dengan anda.

Dalam praktiknya, langkah pertama adalah dengan menghantar surat kepada pasangan anda dengan notis perceraian. Sekiranya dia sudah memiliki pengacara perceraian, surat itu ditujukan kepada peguamnya.

Dalam surat ini kami menunjukkan bahawa anda ingin menceraikan pasangan anda dan dia dinasihatkan untuk mendapatkan peguam, jika dia belum melakukannya. Sekiranya pasangan anda sudah mempunyai pengacara dan kami mengemukakan surat itu kepada peguamnya, kami biasanya akan menghantar surat yang menyatakan keinginan anda berkenaan, misalnya, anak-anak, rumah, kandungannya, dll.

Peguam pasangan anda kemudian dapat membalas surat ini dan menyatakan keinginan pasangan anda. Dalam beberapa kes, pertemuan empat hala dijadwalkan, di mana kami berusaha untuk mencapai kesepakatan bersama.

Sekiranya mustahil untuk mencapai persetujuan dengan pasangan anda, kami juga dapat mengemukakan permohonan perceraian secara langsung ke pengadilan. Dengan cara ini, prosedur dimulakan.

Apa yang perlu saya bawa kepada peguam perceraian?

Memerlukan peguam perceraian?

Untuk memulakan prosedur perceraian secepat mungkin setelah perjumpaan perkenalan, sejumlah dokumen diperlukan. Senarai di bawah memberikan petunjuk mengenai dokumen yang diperlukan. Tidak semua dokumen diperlukan untuk semua perceraian. Peguam perceraian anda akan menunjukkan, dalam kes khusus anda, dokumen mana yang diperlukan untuk mengatur perceraian anda. Pada prinsipnya, dokumen berikut diperlukan:

 • Buku kecil perkahwinan atau perjanjian bersekedudukan.
 • Dokumen dengan perjanjian pranikah atau perkongsian. Ini tidak terpakai jika anda berkahwin dalam komuniti harta.
 • Surat ikatan gadai janji dan surat-menyurat berkaitan atau perjanjian sewa rumah.
 • Gambaran keseluruhan akaun bank, akaun simpanan, akaun pelaburan .
 • Penyata tahunan, slip gaji dan penyata faedah.
 • Tiga penyata cukai pendapatan terakhir.
 • Jika anda mempunyai syarikat, tiga akaun tahunan terakhir.
 • Polisi insurans kesihatan.
 • Gambaran keseluruhan insurans: dalam nama manakah insurans tersebut?
 • Maklumat tentang pencen terakru. Di manakah pencen dibina semasa perkahwinan? Siapakah pelanggan itu?
 • Jika terdapat hutang: kumpulkan dokumen sokongan dan jumlah serta tempoh hutang.

Sekiranya anda mahu proses perceraian dimulakan dengan cepat, adalah bijak untuk mengumpulkan dokumen-dokumen ini terlebih dahulu. Peguam anda kemudian dapat menyelesaikan kes anda sejurus selepas perjumpaan pengenalan!

Perceraian dan anak-anak

Semasa kanak-kanak terlibat, adalah penting bahawa keperluan mereka juga diambil kira. Kami memastikan bahawa keperluan ini diambil kira sebanyak mungkin. Peguam perceraian kami boleh membuat rancangan keibubapaan dengan anda di mana pembahagian penjagaan anak-anak anda setelah perceraian dibuat. Kami juga dapat mengira jumlah sokongan anak yang akan dibayar atau diterima untuk anda.

Adakah anda sudah bercerai dan adakah anda mempunyai konflik, misalnya, pematuhan dengan pasangan atau sokongan anak? Atau adakah anda mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa bekas pasangan anda sekarang mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menjaga dirinya? Juga dalam kes ini, peguam perceraian kami dapat memberi anda bantuan undang-undang.

Soalan lazim perceraian

Law & More berfungsi berdasarkan kadar setiap jam. Harga setiap jam kami ialah € 195, tidak termasuk 21% PPN. Konsultasi setengah jam pertama adalah percuma. Law & More tidak berfungsi berdasarkan bantuan subsidi kerajaan.

Apakah kaedah kerja Law & More? Peguam di Law & More terlibat dalam masalah anda. Kami melihat keadaan anda dan kemudian mengkaji kedudukan undang-undang anda. Bersama dengan anda, kami mencari jalan keluar yang berterusan untuk pertikaian atau masalah anda.
Sekiranya anda bersetuju, anda boleh melantik peguam bersama. Dalam kes itu, mahkamah dapat memutuskan perceraian tersebut dengan perintah dalam beberapa minggu. Sekiranya anda tidak bersetuju, anda masing-masing perlu mendapatkan peguamnya sendiri. Dalam kes itu, perceraian boleh memakan masa berbulan-bulan.
Sekiranya anda memilih perceraian bersama, tidak perlu perbicaraan di mahkamah. Perceraian secara sepihak diselesaikan pada perbicaraan mahkamah.
Apakah pengantaraan? Dalam pengantaraan, anda cuba mencapai penyelesaian bersama-sama dengan pihak lain di bawah pengawasan seorang pengantara. Selagi terdapat kesediaan kedua-dua pihak untuk mencari penyelesaian, pengantaraan mempunyai peluang untuk berjaya.
Bagaimanakah proses pengantaraan berfungsi? Proses pengantaraan terdiri daripada: temu bual pengambilan dan beberapa sesi untuk mencapai persetujuan. Sekiranya persetujuan dicapai, perjanjian yang dibuat ditetapkan secara bertulis.
Anda bercerai dari tarikh keputusan yang melafazkan perceraian itu dimasukkan dalam daftar pendaftar sivil perbandaran tempat anda berkahwin.
Saya dan bekas pasangan saya tidak boleh bersetuju mengenai pembahagian harta sepencarian, apakah yang perlu kita lakukan sekarang? Anda boleh meminta mahkamah untuk menentukan (cara) pembahagian harta masyarakat sepencarian antara anda dan bekas pasangan anda.
Apakah yang perlu kita lakukan dengan harta bersama? Jika anda berkahwin dalam komuniti harta, anda boleh membahagikan perkara ini dengan separuh atau mengambilnya daripada orang lain untuk pertimbangan nilainya.
Titik permulaannya ialah anda boleh terus tinggal di rumah bersama, dengan syarat anda dapat membayar separuh daripada sebarang nilai lebihan kepada bekas rakan kongsi anda dan membiarkan bekas pasangan anda dibebaskan dari tanggungjawab bersama dan beberapa tanggungan untuk pinjaman gadai janji.
Anda boleh mengatur penyelesaian kewangan hubungan di luar mahkamah. Sekiranya anda mempunyai anak bersama-sama di mana anda berdua menjalankan kewibawaan, anda diwajibkan secara sah untuk membuat rancangan keibubapaan.
Apakah kos perceraian? Kos peguam bergantung pada masa yang dibelanjakan untuk kes anda. Kos mahkamah ialah € 309 (yuran mahkamah). Bayaran bailif untuk menyampaikan petisyen perceraian berjumlah kira-kira €100.
Peraturan berkanun (penyamaan pencen) bermaksud bahawa anda berhak membayar 50% pencen tua yang dibina oleh bekas pasangan anda semasa perkahwinan. Sekiranya kedua-dua pasangan bersetuju, anda boleh menukar hak anda menjadi pencen tua dan pencen pasangan menjadi hak bebas anda sendiri untuk pencen tua (penukaran) atau memilih bahagian yang berbeza.
Apakah perjanjian perceraian? Perjanjian cerai ialah perjanjian antara bekas pasangan di mana anda boleh meletakkan perjanjian apabila anda bercerai. Sebagai contoh, anda boleh membuat pengaturan kewangan, perkiraan tentang anak-anak dan nafkah. Jika perjanjian perceraian adalah sebahagian daripada perintah mahkamah, ia boleh dikuatkuasakan di sisi undang-undang.
Sekiranya perjanjian perceraian adalah sebahagian dari perintah mahkamah, perjanjian perceraian memberikan hak yang boleh dilaksanakan. Ia kemudiannya dapat dilaksanakan secara sah.
Apakah dan apa yang tidak termasuk dalam kesan isi rumah? Segala-galanya di dalam rumah, bangsal, taman dan garaj adalah sebahagian daripada kandungan. Ini juga terpakai kepada kereta atau kenderaan lain. Ini sering disebut secara berasingan dalam perjanjian. Apa yang tidak termasuk dalam kandungan adalah barang bersambung, peralatan terbina dalam di dapur dan, sebagai contoh, lantai diletakkan.
Apakah yang berlaku jika saya berkahwin dalam komuniti harta? Apabila anda berkahwin dalam komuniti harta, pada dasarnya semua aset dan hutang anda dan pasangan anda digabungkan. Sekiranya berlaku perceraian, semua aset dan hutang pada dasarnya dikongsi sama rata antara anda. Kadangkala perkara tertentu boleh dikecualikan, seperti hadiah atau warisan. Tetapi berhati-hati: sejak 2018, standard adalah untuk berkahwin dalam komuniti terhad harta. Ini bermakna harta yang terkumpul sebelum perkahwinan tidak termasuk dalam masyarakat. Hanya harta yang terkumpul oleh pasangan suami isteri semasa perkahwinan menjadi harta bersama. Segala sesuatu yang dimiliki seseorang secara persendirian sebelum perkahwinan itu dikecualikan. Segala sesuatu yang wujud selepas perkahwinan dari segi harta benda dan/atau hutang, menjadi hak milik kedua-dua belah pihak. Di samping itu, hadiah dan harta pusaka kekal sebagai harta peribadi, juga semasa perkahwinan. Sebuah rumah boleh menjadi pengecualian untuk ini, jika ia dibeli bersama sebelum perkahwinan.
Apakah yang berlaku jika saya telah berkahwin di bawah perjanjian pranikah? Apabila anda berkahwin anda memilih untuk mengasingkan aset dan hutang anda. Jika anda ingin bercerai, ambil kira mana-mana klausa penyelesaian atau perjanjian lain yang dipersetujui.

Klausa penyelesaian adalah perjanjian mengenai penyelesaian atau pengagihan pendapatan dan nilai tertentu. Terdapat dua bentuk penyelesaian: 1) Klausa penyelesaian berkala: pada akhir setiap tahun baki simpanan yang tersisa pada akaun dibahagi secara adil. Pilihan dibuat untuk memisahkan aset persendirian. Penyelesaian berlaku setelah kos tetap ditolak dari modal bersama. 2) Klausa penyelesaian akhir: Sekiranya berlaku perceraian juga dapat menggunakan klausa penyelesaian terakhir. Anda dan pasangan anda kemudian membahagikan aset bersama dengan cara yang sama seolah-olah anda berkahwin dengan harta tanah. Anda boleh memilih aset mana yang tidak termasuk dalam bahagian.

Apakah aset berkaitan? Barangan manakah yang kekal di luar komuniti harta? Sesetengah aset tidak dicirikan secara automatik sebagai harta bersama anda dan pasangan anda. Item ini mungkin tidak perlu disertakan semasa perceraian. Warisan atau hadiah juga kekal di luar komuniti harta sejak 1 Januari 2018. Sebelum 1 Januari 2018, klausa pengecualian perlu dimasukkan dalam surat ikatan hadiah atau wasiat.
Apa yang berlaku jika anda tinggal di penginapan yang disewa bersama? Hakim memutuskan siapa yang dibenarkan untuk terus tinggal di rumah itu selepas perceraian, sekiranya anda berdua ingin terus tinggal di sana. Kontrak dengan persatuan perumahan atau tuan tanah kemudiannya mesti ditukar, dengan orang yang telah diberikan hak untuk tinggal di sana sebagai penyewa tunggal. Orang ini kemudiannya juga bertanggungjawab untuk membayar sewa dan kos lain.

Soalan lazim mengenai alimoni

Prosiding alimoni dimulakan dengan mengemukakan petisyen. Mahkamah kemudian akan memberi peluang kepada pihak lain untuk mengemukakan pembelaan. Sekiranya ini dilakukan, prosiding akan didengar. Mahkamah kemudian akan membuat penghakiman bertulis.
Adakah saya berhak mendapat sokongan pasangan? Anda berhak mendapat sokongan suami isteri jika anda telah berkahwin atau memasuki perkongsian berdaftar dan tidak dapat menyara diri anda sendiri.
Anda boleh memberi notis mungkir kepada bekas rakan kongsi anda dan menetapkan tarikh akhir pembayaran gaji tersebut. Sekiranya bekas rakan kongsi anda masih tidak membayar ganti rugi dalam had masa, maka ini adalah kes mungkir. Sekiranya perjanjian penyelenggaraan disertakan dalam pesanan, anda mempunyai tajuk yang boleh dilaksanakan. Anda kemudian boleh mendapatkan wang ganti rugi dari bekas pasangan anda di luar mahkamah. Sekiranya ini tidak berlaku, anda boleh menuntut pematuhan di mahkamah.
Apakah akibat cukai daripada membayar nafkah? Nafkah rakan kongsi boleh ditolak cukai untuk pembayar dan dianggap sebagai pendapatan bercukai untuk penerima. Nafkah anak tidak boleh ditolak atau dikenakan cukai.

Soalan yang sering ditanya mengenai kanak-kanak dalam perceraian

Anda boleh meminta mahkamah untuk menentukan tempat tinggal anak-anak anda dengan anda. Mahkamah akan membuat keputusan seperti yang dianggap demi kepentingan terbaik anak-anak anda, dengan mempertimbangkan semua keadaan kes tersebut.
Sekiranya anda mempunyai anak-anak kecil di mana anda mempunyai hak penjagaan bersama, anda wajib membuat rancangan keibubapaan. Perjanjian harus dibuat mengenai kediaman utama anak-anak, pembahagian perawatan, cara keputusan mengenai anak-anak dibuat, bagaimana pertukaran maklumat mengenai anak-anak dan pembagian kos anak-anak (sokongan anak).
Bagaimana dengan kuasa ibu bapa selepas perceraian? Selepas perceraian kedua-dua ibu bapa mengekalkan kuasa ibu bapa, melainkan mahkamah memutuskan bahawa kuasa ibu bapa bersama harus ditamatkan.
Bilakah saya layak mendapat nafkah anak? Anda layak mendapat nafkah anak jika anda sendiri tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menampung kos anak-anak anda.
Anda mungkin bersetuju dengan jumlah sokongan anak / pasangan. Anda boleh merakam perjanjian ini dalam perjanjian. Sekiranya mahkamah mencatatkan perjanjian ini dalam keputusan perceraian, perjanjian tersebut dapat dilaksanakan secara sah. Sekiranya anda tidak dapat mencapai persetujuan, anda boleh meminta pengadilan untuk menentukan jumlah tunjangan. Dengan melakukannya, hakim akan mengambil kira pelbagai faktor, seperti pendapatan, kemampuan kewangan, anggaran anak dan pengaturan lawatan.
Barang-barang ini adalah hak milik anak-anak itu sendiri. Mereka dapat menentukan sendiri apa yang berlaku kepada mereka dan dengan ibu bapa mana yang harus mereka pergi. Sekiranya anak-anak terlalu muda untuk memutuskan perkara ini, anda dan pasangan anda harus membuat persiapan.

Sekiranya anda tidak menemui jawapan untuk soalan anda dalam senarai soalan lazim kami, sila hubungi salah seorang peguam kami yang berpengalaman secara langsung. Mereka dapat menjawab soalan anda dan senang berfikir bersama anda!

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More