Pampasan kerosakan bukan material…

Apa-apa pampasan kerosakan bukan material yang disebabkan oleh kematian atau kemalangan sehingga baru-baru ini tidak dilindungi oleh undang-undang sivil Belanda. Kerosakan tidak material ini mengandungi kesedihan saudara-mara terdekat yang disebabkan oleh peristiwa kematian atau kemalangan orang yang mereka sayangi yang mana pihak lain bertanggungjawab. Jenis pampasan ini lebih merupakan suatu simbolik kerana secara realistiknya tidak dapat diukur dengan kesedihan sebenarnya yang dirasakan oleh saudara terdekat.

Walaupun telah diperkenalkan oleh Setiausaha Negara Teeven untuk cadangan perundangan baru sejak 18 Disember 2013, ia telah disusun pada 16 Julai 2015 dan baru-baru ini disetujui pada 10 April 2018. Mereka telah meminta bertahun-tahun sekarang untuk mengubah kedudukan sah saudara-mara untuk menolong mereka dalam proses berduka. Pampasan untuk kerosakan bukan material sekiranya berlaku kematian atau kemalangan menyiratkan pengakuan kesedihan dan ganti rugi bagi mereka yang menanggung akibat emosi akibat kejadian ini.

Pampasan kerosakan bukan material sekiranya berlaku kemalangan atau kematian

Ini bermaksud bahawa saudara-mara berhak mendapat pampasan sekiranya berlaku kematian atau ketidakupayaan jangka panjang pelaut kerana kecederaan pekerjaan yang mana pihaknya harus bertanggungjawab. Saudara-mara mangsa boleh dikategorikan sebagai:

  • rakan kongsi
  • kanak-kanak
  • anak tiri
  • ibu bapa

Jumlah sebenar pampasan kerosakan bukan material sekiranya berlaku kemalangan atau kematian mungkin berbeza bergantung pada konteks kejadian. Jumlahnya boleh berkisar antara € 12.500 hingga € 20.000. Undang-undang baru mengenai pampasan kerosakan bukan material sekiranya berlaku kemalangan atau kematian akan berlaku pada 1 Januari 2019.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.