Belanda: seseorang telah menerima pasport tanpa…

Buat pertama kalinya di Belanda seseorang telah menerima pasport tanpa sebutan jantina. Cik Zeegers tidak merasa seperti lelaki dan tidak seperti wanita. Awal tahun ini, mahkamah Limburg memutuskan bahawa jantina bukanlah masalah ciri seksual tetapi identiti jantina. Oleh itu, Cik Zeegers adalah orang pertama yang mendapat 'X' yang neutral dalam pasportnya. 'X' ini menggantikan 'V' yang sebelumnya menunjukkan jantina.

Zeegers memulakan perjuangannya untuk mendapatkan pasport tanpa jantina sepuluh tahun yang lalu:

'Kenyataan' perempuan 'tidak terasa betul. Ini adalah kenyataan yang diputarbelitkan oleh undang-undang yang tidak betul apabila anda melihat kenyataan semula jadi. Alam semula jadi telah meletakkan saya di bumi ini neutral '.

Fakta bahawa Zeegers mendapat 'X' di pasportnya tidak bermaksud semua orang dapat 'X'. Setiap orang yang tidak mahu mempunyai 'M' atau 'V' di pasport perlu menguatkuasakannya secara individu di hadapan mahkamah.

https://nos.nl/artikel/2255409-geen-m-of-v-maar-x-eerste-genderneutrale-paspoort-uitgereikt.html

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.