Gambar penghinaan, fitnah dan fitnah

Penghinaan, fitnah dan fitnah

Menyatakan pendapat atau kritikan anda pada dasarnya bukan pantang larang. Walau bagaimanapun, ini memang ada hadnya. Penyataan tidak boleh menyalahi undang-undang. Sama ada pernyataan tidak sah akan dinilai berdasarkan situasi tertentu. Dalam penghakiman itu keseimbangan dibuat antara hak untuk kebebasan berekspresi di satu pihak dan hak untuk melindungi kehormatan dan reputasi seseorang di pihak lain. Menghina orang atau pengusaha selalu mempunyai konotasi negatif. Dalam beberapa kes, penghinaan dianggap tidak sah. Dalam praktiknya, sering terdapat perbincangan mengenai dua bentuk penghinaan. Mungkin ada fitnah dan / atau fitnah. Kedua-dua fitnah dan fitnah sengaja meletakkan mangsa dalam keadaan buruk. Apa maksud fitnah dan fitnah dijelaskan dalam blog ini. Kami juga akan melihat sekatan yang boleh dikenakan terhadap seseorang yang melakukan kesalahan fitnah dan / atau fitnah.

Menghina

"Segala penghinaan yang disengaja yang tidak dilindungi oleh fitnah atau fitnah" akan dianggap sebagai penghinaan sederhana. Ciri penghinaan adalah bahawa ia adalah kesalahan pengaduan. Ini bermaksud bahawa tertuduh hanya boleh didakwa ketika mangsa telah melaporkannya. Penghinaan biasanya hanya dilihat sebagai sesuatu yang tidak kemas, tetapi jika anda menyedari hak anda, dalam beberapa kes, anda dapat memastikan bahawa orang yang telah menghina anda mungkin akan diadili. Namun, kebiasaannya mangsa tidak melaporkan penghinaan kerana dia mungkin mengalami lebih banyak kerugian berkaitan dengan publisiti kes tersebut.

Fitnah

Apabila perkara itu sengaja mencabul kehormatan atau nama baik seseorang, dengan tujuan untuk mempublikasikannya, maka orang itu bersalah kerana memfitnah. Serangan dengan sengaja bermaksud bahawa nama seseorang sengaja dimasukkan dalam keadaan buruk. Dengan penyerangan yang disengajakan, badan perundangan bermaksud bahawa anda boleh dihukum jika anda dengan sengaja mengatakan perkara buruk mengenai individu, kumpulan atau organisasi, dengan tujuan untuk mempublikasikannya. Fitnah boleh berlaku secara lisan dan juga tulisan. Apabila ia berlaku secara bertulis, ia dianggap sebagai nota fitnah. Motif fitnah sering kali membalas dendam atau kecewa. Kelebihan bagi mangsa adalah bahawa fitnah yang dilakukan lebih mudah dibuktikan jika berlaku secara bertulis.

Fitnah

Fitnah disebut apabila seseorang sengaja difitnah dengan membuat pernyataan awam, yang mana dia tahu atau seharusnya tahu bahawa pernyataan itu tidak berdasarkan kebenaran. Oleh itu, fitnah dapat dilihat sebagai menuduh seseorang dengan cara berbohong.

Tuduhan mesti berdasarkan fakta

Satu persoalan penting yang sedang dilihat dalam praktiknya adalah apakah, dan jika demikian sejauh mana, tuduhan tersebut mendapat sokongan dalam fakta yang ada pada saat penyataan tersebut. Oleh itu, hakim melihat kembali keadaan seperti ketika pernyataan yang dimaksudkan dibuat. Sekiranya pernyataan tertentu kelihatan tidak sah bagi hakim, dia akan memutuskan bahawa orang yang membuat pernyataan itu bertanggungjawab atas kerosakan yang diakibatkannya. Dalam kebanyakan kes, mangsa berhak mendapat pampasan. Sekiranya terdapat pernyataan yang tidak sah, mangsa juga dapat meminta pembetulan dengan bantuan peguam. Pembetulan bermaksud bahawa penerbitan atau pernyataan yang tidak sah diperbaiki. Ringkasnya, pembetulan menyatakan bahawa mesej sebelumnya tidak betul atau tidak berasas.

Prosedur sivil dan jenayah

Sekiranya berlaku penghinaan, fitnah atau fitnah, mangsa mempunyai kemungkinan untuk melalui proses sivil dan jenayah. Melalui undang-undang sivil, mangsa boleh menuntut pampasan atau pembetulan. Kerana fitnah dan fitnah juga merupakan kesalahan jenayah, korban juga dapat melaporkannya dan menuntut agar pelakunya diadili di bawah undang-undang jenayah.

Penghinaan, fitnah dan fitnah: apa sekatannya?

Penghinaan sederhana boleh dihukum. Syaratnya adalah bahawa mangsa mesti membuat laporan dan Perkhidmatan Pendakwaan Awam mesti memutuskan untuk mendakwa suspek. Hukuman maksimum yang dapat dijatuhkan oleh hakim adalah penjara tiga bulan atau denda kategori kedua (€ 4,100). Jumlah denda atau (penjara) hukuman bergantung kepada keseriusan penghinaan tersebut. Contohnya, penghinaan yang diskriminatif dihukum dengan lebih berat.

Fitnah juga boleh dihukum. Di sini sekali lagi, mangsa mesti membuat laporan dan Perkhidmatan Pendakwaan Awam mesti memutuskan untuk mendakwa tertuduh. Sekiranya berlaku fitnah, hakim dapat menjatuhkan penahanan maksimum enam bulan atau denda kategori ketiga (€ 8,200). Seperti kes penghinaan, keseriusan kesalahan juga diambil kira di sini. Contohnya, fitnah terhadap penjawat awam dihukum dengan lebih berat.

Sekiranya berlaku fitnah, hukuman yang boleh dikenakan jauh lebih berat. Dalam kes fitnah, pengadilan dapat menjatuhkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda kategori keempat (€ 20,500). Dalam kes fitnah, mungkin juga ada laporan yang salah, sementara pengisytiharan mengetahui bahawa kesalahan itu belum dilakukan. Dalam praktiknya, ini disebut sebagai tuduhan fitnah. Tuduhan sedemikian terutama berlaku dalam situasi di mana seseorang mengaku telah diserang atau didera, sedangkan ini tidak berlaku.

Mencuba fitnah dan / atau fitnah

Percubaan fitnah dan / atau fitnah juga boleh dihukum. Dengan 'percubaan' dimaksudkan bahawa upaya telah dilakukan untuk melakukan fitnah atau fitnah terhadap orang lain, tetapi ini telah gagal. Keperluan untuk ini adalah bahawa mesti ada permulaan kejahatan. Sekiranya permulaan seperti itu belum dibuat, tidak ada hukuman. Ini juga berlaku ketika permulaan telah dibuat, tetapi pelakunya memutuskan dengan sendirinya untuk tidak melakukan fitnah atau fitnah.

Sekiranya seseorang dihukum kerana cubaan memfitnah atau memfitnah, hukuman maksimum 2/3 dari hukuman maksimum kesalahan yang diselesaikan akan dikenakan. Sekiranya cubaan memfitnah, ini adalah hukuman maksimum 4 bulan. Dalam kes cubaan fitnah, ini bermaksud hukuman maksimum satu tahun dan empat bulan.

Adakah anda harus menghadapi penghinaan, fitnah atau fitnah? Dan adakah anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai hak anda? Kemudian jangan teragak-agak untuk menghubungi Law & More peguam. Kami juga dapat membantu anda sekiranya anda sendiri diadili oleh Perkhidmatan Pendakwaan. Peguam pakar dan pakar kami dalam bidang undang-undang jenayah dengan senang hati akan memberi anda nasihat dan membantu anda dalam proses undang-undang.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.