Perceraian cepat: bagaimana anda melakukannya?

Perceraian cepat: bagaimana anda melakukannya?

Perceraian hampir selalu merupakan peristiwa yang sukar dari segi emosi. Walau bagaimanapun, bagaimana hasil perceraian boleh membuat semua perbezaan. Sebaik-baiknya, semua orang ingin menyelesaikan perceraian secepat mungkin. Tetapi bagaimana anda melakukannya?

Petua 1: Elakkan pertengkaran dengan bekas pasangan anda

Petua yang paling penting untuk bercerai dengan cepat ialah mengelakkan pertengkaran dengan bekas pasangan anda. Dalam kebanyakan kes, banyak masa hilang dalam pergaduhan antara satu sama lain. Jika bekas pasangan berkomunikasi dengan baik antara satu sama lain dan mengekalkan emosi mereka pada tahap tertentu, perceraian boleh berlangsung dengan lebih cepat. Ini bukan sahaja menjimatkan banyak masa dan tenaga yang dibelanjakan untuk melawan satu sama lain, ia juga bermakna bahawa prosiding undang-undang yang mengelilingi perceraian berjalan lebih cepat.

Petua 2: Jumpa peguam bersama

Apabila bekas pasangan boleh membuat perjanjian, mereka boleh mengupah seorang peguam secara bersama. Dengan cara ini, anda berdua tidak memerlukan peguam anda sendiri, tetapi peguam bersama boleh memasukkan pengaturan mengenai perceraian dalam perjanjian perceraian oleh peguam bersama. Ini mengelakkan kos berganda dan menjimatkan banyak masa. Lagipun, jika ada permintaan bersama untuk perceraian, anda tidak perlu pergi ke mahkamah. Sebaliknya, ini berlaku apabila kedua-dua pihak mengupah peguam mereka sendiri.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang anda dan bekas pasangan anda boleh sediakan sebelum mengupah peguam untuk menjimatkan lebih banyak masa dan wang:

  • Bincangkan terlebih dahulu dengan bekas pasangan anda tentang pengaturan yang anda buat dan letakkan di atas kertas. Dengan cara ini, beberapa isu tidak perlu dibincangkan secara panjang lebar dengan peguam dan peguam hanya perlu memasukkan perjanjian ini dalam perjanjian perceraian;
  • Anda sudah boleh membuat inventori barang yang akan dibahagikan. Fikirkan bukan sahaja tentang harta benda, tetapi juga tentang sebarang hutang;
  • Susun sebanyak mungkin mengenai harta tersebut, seperti notari, gadai janji, penilaian dan kemungkinan pembelian rumah baru.

Petua 3: Pengantaraan

Sekiranya anda gagal mencapai persetujuan mengenai perceraian dengan bekas pasangan anda, adalah bijak untuk menghubungi orang tengah. Tugas orang tengah dalam perceraian adalah untuk membimbing perbualan antara anda dan bekas pasangan anda sebagai pihak ketiga yang tidak berat sebelah. Melalui pengantaraan, penyelesaian dicari yang boleh dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Ini bermakna anda tidak berada di pihak yang bertentangan tetapi bekerjasama untuk menyelesaikan konflik dan mencapai persetujuan yang munasabah. Apabila anda telah mendapat penyelesaian bersama, pengantara akan meletakkan pengaturan yang dibuat di atas kertas. Selepas itu, anda dan bekas pasangan anda boleh berunding dengan peguam, yang kemudiannya boleh memasukkan perjanjian dalam perjanjian perceraian.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.