Penolakan kerja - Imej

Penolakan kerja

Amat menjengkelkan sekiranya arahan anda tidak dipatuhi oleh pekerja anda. Contohnya, seorang pekerja yang tidak boleh anda harapkan untuk tampil di lantai kerja pada hujung minggu atau orang yang berpendapat bahawa kod pakaian rapi anda tidak terpakai untuknya. Sekiranya ini berulang kali, ia akan menjadi sangat mengecewakan. Nasib baik, undang-undang menawarkan penyelesaian untuk ini. Dalam kedua kes tersebut, dan banyak perkara lain, anda mungkin ditolak bekerja. Dalam artikel ini kami menerangkan bila ini berlaku dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya sebagai majikan. Mula-mula kami akan membincangkan arahan yang mungkin anda berikan, sebagai majikan. Seterusnya, kami akan membincangkan arahan mana yang boleh ditolak oleh pekerja dan yang, sebaliknya, yang akan menyebabkan penolakan kerja. Akhirnya, kami akan membincangkan pilihan apa yang anda miliki sebagai majikan untuk menangani penolakan kerja.

Arahan apa yang anda boleh berikan sebagai majikan?

Sebagai majikan, anda berhak memberi arahan untuk mendorong pekerja itu bekerja. Pada prinsipnya, pekerja anda mesti mengikuti arahan ini. Ini berpunca dari hubungan kewibawaan antara pekerja dan majikan berdasarkan kontrak pekerjaan. Hak arahan ini berlaku baik untuk peraturan yang berkaitan dengan pekerjaan (mis. Tugas kerja dan peraturan pakaian) dan untuk promosi ketertiban yang baik di dalam syarikat (misalnya waktu kerja, standard tingkah laku kolegial dan pernyataan di media sosial). Pekerja anda wajib mengikuti arahan ini, walaupun tidak jelas dari kata-kata kontrak pekerjaan. Sekiranya dia gagal melakukannya dan terus menerus melakukannya, ini adalah kes penolakan kerja. Walaupun begitu, beberapa nuansa berlaku di sini, yang dijelaskan di bawah.

Misi yang munasabah

Tugasan dari anda sebagai majikan tidak harus dipatuhi sekiranya tidak masuk akal. Tugasan adalah wajar sekiranya dapat dilihat sebagai sebahagian daripada kontrak pekerjaan dalam konteks menjadi pekerja yang baik. Sebagai contoh, permintaan untuk bekerja lebih masa di sebuah kedai dalam tempoh Krismas yang sibuk mungkin merupakan tugas yang wajar, tetapi tidak jika ia membawa kepada minggu kerja lebih dari 48 jam (yang, lebih-lebih lagi, tidak sah berdasarkan seksyen 24 subseksyen 1 Akta Buruh). Sama ada penugasan adalah wajar dan oleh itu penolakan kerja bergantung kepada keadaan kes dan kepentingan yang terlibat. Bantahan pekerja dan alasan majikan untuk memberikan tugasan mesti diambil kira. Sekiranya dapat diandaikan bahawa pekerja mempunyai alasan mendesak untuk menolak penugasan, tidak ada persoalan untuk menolak pekerjaan.

Pindaan keadaan kerja secara sepihak

Lebih-lebih lagi, majikan tidak boleh mengubah keadaan kerja secara sepihak. Contohnya, gaji atau tempat kerja. Sebarang perubahan mesti selalu dibuat dengan berunding dengan pekerja. Pengecualian untuk ini adalah bahawa dalam beberapa kes, ia dibenarkan jika termasuk dalam kontrak pekerjaan atau jika anda, sebagai majikan, mempunyai minat serius untuk melakukannya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini, kami di Law & More bersedia menjawabnya untuk anda.

Bilakah pekerja boleh menolak arahan anda?

Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa seorang pekerja mungkin menolak penugasan yang tidak masuk akal dan, lebih-lebih lagi, mungkin tidak mengubah keadaan kerja secara sepihak, terdapat juga kewajiban tambahan yang timbul dari keperluan status pekerja dan majikan yang baik. Ini merangkumi standard kesihatan dan keselamatan. Sebagai contoh, seorang pekerja mesti mengambil kira keadaan fizikal pekerja sekiranya berlaku kehamilan atau ketidakupayaan untuk bekerja, misalnya. Seorang pekerja tidak boleh meminta pekerja untuk mengikuti arahan yang menimbulkan risiko bagi kesihatannya dan mesti memastikan keadaan kerja yang selamat. Keberatan hati nurani juga harus diambil kira, dengan syarat kerja dapat dilaksanakan dalam bentuk yang sesuai.

Keadaan kes

Sekiranya arahan anda mematuhi piawaian yang dinyatakan di atas dan pekerja terus menolaknya secara berterusan, ini merupakan penolakan kerja. Terdapat beberapa kes biasa di mana persoalannya ialah adakah penolakan kerja. Sebagai contoh, sekiranya tidak mampu bekerja, (sakit) tidak hadir atau pekerja yang tidak mahu melakukan tugas yang wajar kerana mereka berada di luar tugas biasa. Sama ada terdapat penolakan kerja sangat bergantung pada keadaan kes dan keberatan pekerja anda, jadi adalah bijak untuk berhati-hati dan meminta nasihat undang-undang jika perlu. Ini pasti berlaku semasa anda mempertimbangkan langkah-langkah susulan. Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai keraguan tentang apakah sebenarnya ada ketidakupayaan untuk bekerja jika pekerja anda enggan bekerja dengan alasan ini, selalu penting untuk menunggu pendapat doktor kesihatan dan keselamatan pekerjaan atau doktor syarikat. Kes-kes lain sebenarnya adalah kes penolakan kerja yang sangat jelas. Sebagai contoh, jika, dalam jangka masa kekurangan pekerja, anda telah memberi izin kepada pekerja anda untuk mengambil cuti jika dia dapat dihubungi oleh pelanggan, tetapi dia kemudiannya bercuti di kawasan terpencil dan sama sekali tidak dapat dijangkau.

Akibat penolakan kerja

Sekiranya pekerja anda menolak pekerjaannya, anda sebagai majikan semestinya ingin campur tangan secepat mungkin untuk mengekalkan kewibawaan anda. Penting untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai dalam kes ini. Anda boleh menjatuhkan hukuman tatatertib kepada pekerja. Ini termasuk mengeluarkan amaran rasmi atau menahan gaji untuk waktu kerja yang ditolak. Sekiranya penolakan berulang kali berfungsi, adalah mungkin untuk mengambil langkah lebih jauh seperti pemecatan atau ringkasan pemecatan. Pada prinsipnya, penolakan pekerjaan adalah alasan mendesak pemecatan.

Seperti yang telah anda baca di atas, persoalan tentang kapan ada penolakan kerja dan apakah langkah-langkah yang sesuai yang dapat diambil dalam kes ini sangat bergantung pada keadaan dan perjanjian konkrit yang dibuat antara majikan dan pekerja. Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini? Sila hubungi Law & More. Pasukan khusus kami menggunakan pendekatan peribadi. Bersama anda, kami akan menilai kemungkinan anda. Berdasarkan analisis ini, kami dengan senang hati akan menasihati anda mengenai langkah-langkah seterusnya yang sesuai. Sekiranya ini diperlukan, kami juga akan memberi anda nasihat dan bantuan semasa prosedur.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.