Tempoh penamatan dan notis

Tempoh penamatan dan notis

Adakah anda mahu menyingkirkan perjanjian? Itu tidak selalu dapat dilakukan dengan segera. Sudah tentu, adalah penting sama ada terdapat perjanjian bertulis dan adakah perjanjian telah dibuat mengenai tempoh notis. Kadang-kadang tempoh notis undang-undang berlaku untuk perjanjian tersebut, sementara anda sendiri belum membuat perjanjian konkrit mengenai perkara ini. Untuk menentukan jangka masa tempoh pemberitahuan, penting untuk mengetahui jenis kontrak apa dan apakah perjanjian tersebut telah dimeterai untuk jangka waktu yang pasti atau tidak ditentukan. Anda juga mesti memberi notis penamatan yang sewajarnya. Blog ini akan menerangkan terlebih dahulu apa yang melibatkan perjanjian jangka masa. Seterusnya, perbezaan antara kontrak berjangka tetap dan terbuka akan dibincangkan. Akhirnya, kita akan membincangkan cara-cara di mana perjanjian dapat ditamatkan.

Tempoh penamatan dan notis

Kontrak untuk jangka masa tidak terhad

Dalam kes perjanjian jangka panjang, para pihak berjanji untuk melakukan secara berterusan dalam jangka waktu yang lebih lama. Oleh itu, prestasi kembali atau berturut-turut. Contoh kontrak jangka panjang adalah, misalnya, kontrak sewa dan pekerjaan. Sebaliknya, kontrak jangka panjang adalah kontrak yang memerlukan pihak melaksanakan secara satu-satu, seperti, misalnya, perjanjian pembelian.

Jangka masa yang pasti

Sekiranya suatu perjanjian telah dimeterai untuk jangka waktu yang tetap, maka telah disepakati dengan jelas kapan perjanjian itu akan dimulakan dan kapan ia akan berakhir. Dalam kebanyakan kes, tidak dimaksudkan agar perjanjian dapat ditamatkan sebelum waktunya. Pada prinsipnya, tidak mungkin untuk menghentikan perjanjian secara sepihak, kecuali ada kemungkinan untuk melakukannya dalam perjanjian.

Walau bagaimanapun, apabila keadaan tidak terduga muncul, kemungkinan penamatan mungkin timbul. Penting bahawa keadaan ini belum diperhitungkan dalam perjanjian. Lebih jauh lagi, keadaan yang tidak dijangka tidak begitu serius sehingga pihak lain tidak diharapkan dapat mengekalkan kontrak tersebut. Dalam keadaan ini, perjanjian prestasi berterusan juga dapat ditamatkan dengan pembubaran oleh pengadilan.

Masa tidak tentu

Kontrak berjangka untuk jangka masa yang tidak tetap, pada prinsipnya, selalu ditamatkan dengan notis.

Dalam kes undang-undang, prinsip berikut digunakan ketika menamatkan kontrak terbuka:

  • Sekiranya undang-undang dan perjanjian tersebut tidak memperuntukkan sistem penamatan, maka kontrak tetap pada prinsipnya dapat ditamatkan untuk jangka waktu yang tidak terbatas;
  • Dalam beberapa kes, bagaimanapun, syarat-syarat kewajaran dan keadilan mungkin bermaksud bahawa pemutusan hanya dapat dilakukan sekiranya terdapat alasan yang cukup serius untuk penamatan tersebut;
  • Dalam beberapa kes, syarat-syarat kewajaran dan kewajaran mungkin memerlukan tempoh pemberitahuan tertentu mesti dipatuhi atau notis itu mesti disertakan dengan tawaran untuk membayar pampasan atau ganti rugi.

Kontrak tertentu, seperti kontrak pekerjaan dan pajakan, mempunyai tempoh notis berkanun. Laman web kami mempunyai penerbitan berasingan mengenai perkara ini.

Bilakah dan bagaimana anda boleh membatalkan perjanjian?

Sama ada dan bagaimana perjanjian dapat ditamatkan bergantung pada kandungan pertama dari kandungan perjanjian tersebut. Kemungkinan penamatan sering juga dipersetujui dalam terma dan syarat umum. Oleh itu, adalah bijaksana untuk melihat dokumen-dokumen ini terlebih dahulu untuk melihat kemungkinan apa yang ada untuk menamatkan perjanjian. Secara sah, ini kemudian disebut sebagai penamatan. Secara umum, penamatan tidak diatur oleh undang-undang. Kewujudan kemungkinan penamatan dan syarat-syaratnya diatur dalam perjanjian.

Adakah anda ingin berhenti melanggan melalui surat atau e-mel?

Banyak kontrak mengandungi syarat bahawa perjanjian tersebut hanya dapat ditamatkan secara bertulis. Untuk beberapa jenis kontrak, ini dinyatakan secara tegas dalam undang-undang, misalnya dalam hal pembelian harta tanah. Sehingga baru-baru ini tidak mungkin untuk menghentikan kontrak tersebut melalui e-mel. Walau bagaimanapun, undang-undang telah dipinda dalam hal ini. Dalam beberapa keadaan, e-mel dilihat sebagai 'menulis'. Oleh itu, jika kontrak tidak menetapkan bahawa kontrak mesti ditamatkan dengan surat berdaftar, tetapi hanya merujuk kepada pemberitahuan bertulis, menghantar e-mel sudah memadai.

Namun, ada kelemahan untuk berhenti berlangganan melalui e-mel. Menghantar e-mel tertakluk kepada apa yang disebut 'teori penerimaan'. Ini bermaksud bahawa pernyataan yang ditujukan kepada orang tertentu hanya akan berkuat kuasa setelah pernyataan itu sampai kepada orang itu. Oleh itu, menghantarnya sendiri tidak mencukupi. Pernyataan yang belum sampai ke penerima tidak memberi kesan. Oleh itu, siapa pun yang membatalkan perjanjian melalui e-mel mesti membuktikan bahawa e-mel itu benar-benar sampai kepada penerima. Ini hanya mungkin dilakukan jika orang yang dikirimkan e-mel itu membalas e-mel tersebut, atau jika permintaan atau pembacaan penerimaan telah diminta.

Sekiranya anda ingin membubarkan perjanjian yang telah dimeterai, adalah bijak untuk melihat terma dan syarat umum dan kontrak untuk melihat apa yang telah ditentukan mengenai penamatan tersebut. Sekiranya perjanjian itu harus ditamatkan secara bertulis, lebih baik melakukannya melalui surat berdaftar. Sekiranya anda memilih penamatan melalui e-mel, pastikan anda dapat membuktikan bahawa penerima telah menerima e-mel tersebut.

Adakah anda ingin membatalkan perjanjian? Atau adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai penamatan perjanjian? Jangan ragu untuk menghubungi peguam Law & More. Kami bersedia menyemak perjanjian anda dan memberi anda nasihat yang tepat.

 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.