Tandatangan digital dan nilainya

Tandatangan digital dan nilainya

Pada masa ini, kedua-dua pihak swasta dan profesional semakin memasuki kontrak digital atau menyelesaikan tandatangan yang diimbas. Maksudnya tentu saja tidak berbeza dengan tandatangan tulisan tangan biasa, iaitu untuk mengikat pihak-pihak kepada kewajiban tertentu kerana mereka telah menyatakan bahawa mereka mengetahui isi kontrak dan menyetujuinya. Tetapi bolehkah tandatangan digital diberikan nilai yang sama dengan tandatangan tulisan tangan?

Tandatangan digital dan nilainya

Akta Tandatangan Elektronik Belanda

Dengan munculnya Undang-Undang Tandatangan Elektronik Belanda, artikel 3: 15a telah ditambahkan ke dalam Kod Sipil dengan isi berikut: 'tanda tangan elektronik mempunyai akibat hukum yang sama dengan tanda tangan tulisan tangan (basah)'. Ini tertakluk kepada syarat bahawa kaedah yang digunakan untuk pengesahannya cukup dipercayai. Sekiranya tidak, tandatangan digital boleh dinyatakan tidak sah oleh hakim. Tahap kebolehpercayaan juga bergantung pada tujuan atau kepentingan kontrak. Semakin besar kepentingannya, semakin diperlukan kebolehpercayaan. Tandatangan elektronik boleh mengambil tiga bentuk yang berbeza:

  1. . biasa tandatangan digital. Borang ini juga merangkumi tandatangan yang diimbas. Walaupun bentuk tandatangan ini mudah ditempa, dalam keadaan tertentu boleh dianggap cukup dipercayai dan oleh itu sah.
  2. . maju tandatangan digital. Borang ini disertakan dengan sistem di mana kod unik dihubungkan dengan mesej. Ini dilakukan oleh penyedia perkhidmatan seperti DocuSign dan SignRequest. Kod seperti itu tidak dapat digunakan dengan pesan palsu. Lagipun, kod ini dipautkan secara unik ke penandatangan dan memungkinkan untuk mengenal pasti penandatangan. Oleh itu, bentuk tandatangan digital ini mempunyai lebih banyak jaminan daripada tandatangan digital 'normal' dan sekurang-kurangnya boleh dianggap cukup dipercayai dan oleh itu sah.
  3. . disahkan tandatangan digital. Bentuk tandatangan digital ini menggunakan sijil yang berkelayakan. Sijil yang berkelayakan hanya dikeluarkan kepada pemegang oleh pihak berkuasa khas, yang diakui dan didaftarkan oleh Lembaga penyelia Telekomunikasi untuk Pengguna dan Pasar, dan dalam keadaan yang ketat. Dengan perakuan sedemikian, Akta Tandatangan Elektronik merujuk kepada pengesahan elektronik yang menghubungkan data untuk mengesahkan tandatangan digital dengan orang tertentu dan mengesahkan identiti orang itu. 'Kebolehpercayaan yang mencukupi' dan dengan demikian kesahan sah tandatangan digital dijamin melalui perakuan yang berkelayakan tersebut.

Sebarang bentuk, seperti tandatangan tulisan tangan, boleh sah secara sah. Sama seperti bersetuju melalui e-mel, tandatangan digital biasa juga dapat membuat perjanjian yang mengikat secara sah. Walau bagaimanapun, dari segi bukti, hanya tandatangan digital yang berkelayakan sama dengan tandatangan tulisan tangan. Hanya bentuk tandatangan ini yang membuktikan, kerana tahap kebolehpercayaannya, bahawa pernyataan niat penandatangan tidak dapat dipertikaikan dan, seperti tandatangan tulisan tangan, menjelaskan siapa dan kapan terikat dengan perjanjian. Bagaimanapun, intinya adalah bahawa pihak lain mesti dapat memastikan bahawa pihaknya yang lain sebenarnya adalah orang yang telah bersetuju dengan kontrak tersebut. Oleh itu, sekiranya terdapat tandatangan digital yang berkelayakan, terserah kepada pihak lain untuk membuktikan bahawa tandatangan tersebut tidak sahih. Walaupun hakim, dalam hal tandatangan digital lanjutan, akan menganggap bahawa tandatangan itu sahih, penandatangan akan menanggung beban dan risiko pembuktian sekiranya tandatangan digital biasa.

Oleh itu, tidak ada perbezaan antara tanda tangan digital dan tulisan tangan dari segi nilai undang-undang. Walau bagaimanapun, ini berbeza dengan nilai bukti. Adakah anda ingin mengetahui bentuk yang mana tanda tangan digital paling sesuai dengan perjanjian anda? Atau adakah anda mempunyai soalan lain mengenai tandatangan digital? Sila hubungi Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang tandatangan digital dan kontrak dan dengan senang hati memberikan nasihat.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.