Fitnah dan libel: perbezaan dijelaskan

Fitnah dan libel: perbezaan dijelaskan 

Libel dan fitnah adalah istilah yang berasal dari Kanun Jenayah. Ia adalah jenayah yang boleh dihukum dengan denda dan juga hukuman penjara, walaupun, di Belanda, seseorang jarang berada di belakang penjara kerana fitnah atau fitnah. Mereka terutamanya istilah jenayah. Tetapi seseorang yang bersalah atas libel atau fitnah juga melakukan perbuatan yang menyalahi undang-undang (Art. 6:162 Kanun Sivil) dan oleh itu, boleh juga didakwa di bawah undang-undang sivil, di mana pelbagai langkah boleh dituntut dalam prosiding ringkasan atau prosiding atas merit, seperti pembetulan dan penyingkiran kenyataan yang menyalahi undang-undang.

Fitnah

Undang-undang menyifatkan fitnah (arti. 261 Kanun Keseksaan) sebagai sengaja merosakkan kehormatan atau nama baik seseorang dengan menuduh fakta tertentu untuk mendedahkannya kepada umum. Ringkasnya: fitnah berlaku apabila seseorang dengan sengaja mengatakan perkara 'buruk' tentang orang lain untuk membawa perkara ini kepada perhatian orang lain dan meletakkan orang ini dalam pandangan yang tidak baik. Fitnah melibatkan kenyataan yang cuba merosakkan reputasi seseorang.

Libel adalah apa yang dipanggil 'kesalahan aduan' dan didakwa apabila seseorang melaporkannya. Pengecualian kepada prinsip ini ialah fitnah terhadap pihak berkuasa awam, badan awam, atau institusi dan fitnah terhadap penjawat awam yang memegang jawatan. Dalam kes fitnah terhadap si mati, saudara sedara mesti melaporkannya jika mereka mahu pendakwaan berlaku. Di samping itu, tiada hukuman apabila pelaku telah bertindak dalam pembelaan yang diperlukan. Selain itu, seseorang tidak boleh disabitkan dengan fitnah jika dia boleh menganggap dengan suci hati bahawa kesalahan yang didakwa itu adalah benar dan adalah demi kepentingan awam untuk ditetapkan. 

Fitnah

Selain fitnah, terdapat juga libel (art. 261 Sr). Libel ialah bentuk tulisan fitnah. Libel komited untuk sengaja menghitamkan seseorang di khalayak ramai melalui, sebagai contoh, artikel akhbar atau forum awam di tapak web. Fitnah dalam tulisan yang dibacakan dengan kuat juga termasuk di bawah libel. Seperti fitnah, libel hanya didakwa apabila mangsa melaporkan jenayah ini.

Perbezaan antara fitnah dan fitnah

Fitnah (arti. 262 Kanun Jenayah) melibatkan seseorang membuat tuduhan tentang orang lain secara terbuka sedangkan mereka tahu atau sepatutnya tahu bahawa tuduhan itu tidak sah. Garis dengan fitnah kadangkala sukar dilukis. Jika anda tahu sesuatu itu tidak benar, maka ia boleh menjadi fitnah. Jika anda bercakap benar, maka ia tidak boleh menjadi fitnah. Tetapi ia boleh menjadi fitnah atau libel kerana bercakap benar juga boleh dihukum (dan oleh itu menyalahi undang-undang). Sememangnya, isunya bukan setakat sama ada seseorang itu berbohong tetapi sama ada maruah dan nama baik seseorang itu terjejas dengan tuduhan berkenaan.

Perjanjian antara fitnah dan fitnah

Orang yang bersalah kerana memfitnah atau memfitnah menghadapi risiko pendakwaan jenayah. Bagaimanapun, orang itu juga melakukan tort (Art. 6:162 Kanun Sivil) dan boleh disaman oleh mangsa melalui laluan undang-undang sivil. Sebagai contoh, mangsa boleh menuntut pampasan dan memulakan prosiding ringkasan.

Percubaan fitnah dan fitnah

Percubaan untuk memfitnah atau memfitnah juga boleh dihukum. 'cubaan' bermaksud cubaan melakukan fitnah atau fitnah terhadap orang lain. Keperluan di sini ialah mesti ada permulaan pelaksanaan kesalahan. Adakah anda tahu bahawa seseorang akan menghantar mesej negatif tentang anda? Dan adakah anda mahu mencegah ini? Kemudian anda boleh meminta mahkamah dalam prosiding ringkasan untuk melarang ini. Anda memerlukan peguam untuk ini.

Laporan

Orang atau syarikat setiap hari dituduh melakukan penipuan, penipuan dan jenayah lain. Ia adalah urutan hari di internet, di akhbar, atau di televisyen dan radio. Tetapi tuduhan sepatutnya boleh disandarkan oleh fakta, terutamanya jika tuduhan itu serius. Jika tuduhan itu tidak wajar, orang yang membuat tuduhan itu mungkin bersalah atas tuduhan fitnah, fitnah atau fitnah. Maka adalah idea yang baik untuk memulakan dengan memfailkan laporan polis. Anda boleh melakukannya sendiri atau bersama peguam anda. Anda kemudian boleh mengambil langkah berikut:

Langkah 1: semak sama ada anda berurusan dengan libel (penulisan) atau fitnah

Langkah 2: Beritahu orang itu bahawa anda mahu dia berhenti dan minta dia memadamkan mesej.

Adakah mesej itu dalam surat khabar atau dalam talian? Minta pentadbir mengalih keluar mesej.

Juga, maklumkan bahawa anda akan mengambil tindakan undang-undang jika orang itu tidak menghentikan atau memadamkan mesej.

Langkah 3: Sukar untuk membuktikan bahawa seseorang dengan sengaja mahu merosakkan 'nama baik' anda. Seseorang juga mungkin bercakap negatif tentang anda untuk memberi amaran kepada orang lain. Kedua-dua fitnah dan libel adalah kesalahan jenayah dan 'kesalahan aduan.' Ini bermakna polis hanya boleh melakukan sesuatu jika anda melaporkannya sendiri. Jadi kumpulkan sebanyak mungkin bukti untuk ini, seperti:

  • salinan mesej, foto, surat atau dokumen lain
  • Mesej WhatsApp, e-mel atau mesej lain di internet
  • laporan daripada orang lain yang pernah melihat atau mendengar sesuatu

Langkah 4: Anda mesti melaporkannya kepada polis jika anda mahu ada kes jenayah. Pendakwa raya memutuskan sama ada dia mempunyai bukti yang mencukupi dan memulakan kes jenayah.

Langkah 5: Jika cukup bukti, pihak pendakwa boleh memulakan kes jenayah. Hakim boleh memberikan hukuman, biasanya denda. Selain itu, hakim boleh memutuskan bahawa orang itu mesti memadamkan mesej dan berhenti menyebarkan mesej baharu. Perlu diingat bahawa kes jenayah boleh mengambil masa yang lama.

Adakah kes jenayah tidak akan berlaku? Atau adakah anda mahu siaran dialih keluar dengan cepat? Kemudian anda boleh memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah sivil. Dalam kes ini, anda boleh meminta perkara berikut:

  • mempunyai mesej yang dialih keluar.
  • larangan menyiarkan mesej baharu.
  • 'pembetulan.' Ini melibatkan membetulkan/memulihkan laporan sebelumnya.
  • pampasan.
  • satu penalti. Kemudian pesalah juga perlu membayar denda jika tidak mematuhi keputusan mahkamah.

Kerosakan untuk fitnah dan fitnah

Walaupun fitnah dan libel boleh dilaporkan, kesalahan ini jarang membawa kepada hukuman penjara, paling banyak kepada denda yang agak rendah. Oleh itu, ramai mangsa memilih untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pelaku (juga) melalui undang-undang sivil. Pihak yang cedera berhak mendapat pampasan di bawah Kanun Sivil jika tuduhan atau imputasi adalah menyalahi undang-undang. Pelbagai jenis kerosakan boleh dialami. Yang utama adalah kerosakan reputasi dan (untuk syarikat) kerosakan pusing ganti.

Kemunduran

Jika seseorang adalah pesalah berulang atau berada di mahkamah kerana melakukan libel, fitnah atau fitnah berkali-kali, mereka boleh menjangkakan hukuman yang lebih tinggi. Di samping itu, sama ada kesalahan itu adalah satu perbuatan berterusan atau perbuatan berasingan mesti dipertimbangkan.

Adakah anda menghadapi fitnah atau fitnah? Dan adakah anda ingin maklumat lanjut tentang hak anda? Kemudian jangan teragak-agak untuk hubungan Law & More peguam. Peguam kami sangat berpengalaman dan dengan senang hati akan menasihati anda dan membantu anda dalam prosiding undang-undang. 

 

 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.