Harta dalam (dan selepas) perkahwinan

Harta dalam (dan selepas) perkahwinan

Berkahwin adalah perkara yang anda lakukan apabila anda jatuh cinta antara satu sama lain. Malangnya, ia berlaku cukup kerap bahawa selepas beberapa ketika, orang tidak lagi mahu berkahwin antara satu sama lain. Perceraian biasanya tidak berjalan lancar seperti memasuki perkahwinan. Dalam banyak kes, orang berhujah tentang hampir semua yang terlibat dalam perceraian. Salah satu perkara ini ialah harta. Siapa yang berhak untuk bagaimana jika anda dan pasangan anda berpisah?

Beberapa pengaturan boleh dibuat apabila anda memasuki perkahwinan, yang mempunyai kesan besar ke atas harta anda dan (bekas) pasangan anda semasa dan selepas perkahwinan. Anda adalah bijak untuk memikirkan perkara ini sebelum perkahwinan, kerana ia boleh membawa akibat yang meluas. Blog ini membincangkan rejim harta sepencarian yang berbeza dan akibatnya mengenai pemilikan. Perlu diingatkan bahawa semua yang dibincangkan dalam blog ini terpakai sama dengan perkongsian berdaftar.

Komuniti barangan

Di bawah undang-undang komuniti undang-undang harta secara automatik terpakai apabila pihak berkahwin. Ini memberi kesan bahawa semua harta yang dimiliki oleh anda dan pasangan anda adalah milik anda secara bersama dari saat perkahwinan. Walau bagaimanapun, adalah penting di sini untuk membezakan antara perkahwinan sebelum dan selepas 1 Januari 2018. Jika anda berkahwin sebelum 1 Januari 2018, a masyarakat umum harta berlaku. Ini bermakna SEMUA harta adalah milik anda bersama. Tidak kira sama ada anda memperolehnya sebelum atau semasa perkahwinan. Ini tidak berbeza apabila ia berkaitan dengan hadiah atau warisan. Apabila anda kemudiannya bercerai, semua harta mesti dibahagikan. Anda berdua berhak mendapat separuh daripada harta tersebut. Adakah anda berkahwin selepas 1 Januari 2018? Kemudian komuniti terhad harta berlaku. Hanya harta yang anda perolehi semasa perkahwinan adalah milik anda bersama. Harta-harta sebelum perkahwinan kekal kepada pasangan yang menjadi milik mereka sebelum perkahwinan. Ini bermakna anda akan mempunyai lebih sedikit harta untuk dibahagikan apabila bercerai.

Syarat perkahwinan

Adakah anda dan pasangan ingin mengekalkan harta anda? Jika ya, anda boleh membuat perjanjian pranikah pada masa perkahwinan. Ini hanyalah kontrak antara dua pasangan di mana perjanjian dibuat mengenai harta, antara lain. Perbezaan boleh dibuat antara tiga jenis perjanjian pranikah yang berbeza.

Pengecualian sejuk

Kemungkinan pertama adalah pengecualian sejuk. Ini melibatkan persetujuan dalam perjanjian pranikah bahawa tidak ada komuniti harta sama sekali. Pekongsi kemudian mengatur bahawa pendapatan dan harta mereka tidak mengalir bersama atau tidak dilepaskan dalam apa jua cara. Apabila perkahwinan pengecualian dingin berakhir, bekas pasangan mempunyai sedikit untuk dibahagikan. Ini kerana tiada harta bersama.

Klausa penyelesaian berkala

Di samping itu, perjanjian pranikah mungkin mengandungi klausa penyelesaian berkala. Ini bermakna terdapat aset yang berasingan, dan oleh itu harta, tetapi pendapatan semasa perkahwinan mesti dibahagikan setiap tahun. Ini bermakna semasa perkahwinan, ia mesti dipersetujui setiap tahun wang apa yang diperolehi pada tahun itu dan apa barang baru milik siapa. Apabila perceraian, oleh itu, dalam kes itu, hanya harta benda dan wang dari tahun itu perlu dibahagikan. Dalam amalan, bagaimanapun, pasangan sering gagal melakukan penyelesaian setiap tahun semasa perkahwinan mereka. Akibatnya, semasa perceraian, semua wang dan barang yang dibeli atau diterima semasa perkahwinan masih perlu dibahagikan. Oleh kerana sukar untuk memastikan selepas itu harta yang diperolehi apabila, ini sering menjadi titik perbincangan semasa perceraian. Oleh itu, adalah penting, jika klausa penyelesaian berkala dimasukkan dalam perjanjian pranikah, untuk benar-benar menjalankan pembahagian setiap tahun.

Klausa penyelesaian akhir

Akhir sekali, adalah mungkin untuk memasukkan klausa pengiraan akhir dalam perjanjian pranikah. Ini bermakna, jika anda bercerai, semua harta yang layak untuk diselesaikan akan dibahagikan seolah-olah ada komuniti harta. Perjanjian pranikah selalunya juga menetapkan harta mana yang termasuk dalam penyelesaian ini. Sebagai contoh, boleh dipersetujui bahawa harta tertentu adalah milik salah seorang daripada pasangan dan tidak perlu diselesaikan, atau hanya harta yang diperoleh semasa perkahwinan akan diselesaikan. Harta yang dilindungi oleh klausa penyelesaian kemudiannya akan dibahagikan dengan separuh selepas perceraian.

Adakah anda ingin mendapatkan nasihat tentang pelbagai jenis pengaturan harta perkahwinan? Atau adakah anda memerlukan panduan undang-undang mengenai perceraian anda? Kemudian hubungi Law & More. Kami peguam keluarga akan gembira untuk membantu anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.