Menjadi warganegara Belanda lebih awal melalui prosedur pilihan

Menjadi warganegara Belanda lebih awal melalui prosedur pilihan

Anda tinggal di Belanda dan anda sangat menyukainya. Oleh itu, anda mungkin ingin mengambil kewarganegaraan Belanda. Ia adalah mungkin untuk menjadi Belanda dengan naturalisasi atau dengan pilihan. Anda boleh memohon kewarganegaraan Belanda dengan lebih pantas melalui prosedur pilihan; juga, kos untuk prosedur ini jauh lebih rendah. Sebaliknya, prosedur pilihan memerlukan keperluan yang lebih ketat. Dalam blog ini, anda boleh membaca sama ada anda memenuhi keperluan ini dan dokumen sokongan yang diperlukan untuk hasil yang berjaya.

Memandangkan sifat prosiding yang kompleks, adalah dinasihatkan untuk mengupah peguam yang boleh membimbing anda melalui proses dan memberi tumpuan kepada situasi khusus dan individu anda. 

Syarat

Anda boleh memohon kewarganegaraan Belanda mengikut pilihan dalam kes berikut:

  • Anda sudah cukup umur, lahir di Belanda dan telah tinggal di Belanda sejak lahir. Anda juga memiliki permit kediaman yang sah.
  • Anda dilahirkan di Belanda dan tidak mempunyai kewarganegaraan. Anda telah tinggal di Belanda dengan permit kediaman yang sah selama sekurang-kurangnya tiga tahun berturut-turut.
  • Anda telah tinggal di Belanda dari hari anda berumur empat tahun, anda sentiasa mempunyai permit kediaman yang sah dan anda masih memegang permit kediaman yang sah.
  • Anda bekas warga Belanda dan telah tinggal di Belanda sekurang-kurangnya satu tahun dengan permit kediaman tetap atau tetap yang sah dengan tujuan tinggal bukan sementara. Sila ambil perhatian bahawa jika kewarganegaraan anda pernah dibatalkan kerana anda meninggalkannya, anda tidak boleh memohon pilihan.
  • Anda telah berkahwin dengan warga Belanda sekurang-kurangnya tiga tahun atau anda mempunyai perkongsian berdaftar dengan warga Belanda sekurang-kurangnya tiga tahun. Perkahwinan atau perkongsian berdaftar anda adalah berterusan dengan warga Belanda yang sama dan anda telah tinggal di Belanda secara berterusan dengan permit kediaman yang sah selama sekurang-kurangnya 15 tahun.
  • Anda berumur 65 tahun atau lebih dan telah tinggal di Kerajaan Belanda secara berterusan selama sekurang-kurangnya 15 tahun dengan permit kediaman yang sah serta-merta sebelum pengesahan pemerolehan kewarganegaraan Belanda.

Jika anda dilahirkan, dianak angkat atau berkahwin sebelum 1 Januari 1985, terdapat tiga lagi kes berasingan di mana anda mungkin boleh memohon kewarganegaraan Belanda mengikut pilihan:

  • Anda dilahirkan sebelum 1 Januari 1985 kepada ibu Belanda. Ayah anda tidak mempunyai kewarganegaraan Belanda semasa anda dilahirkan.
  • Anda telah diambil sebagai anak angkat sebelum 1 Januari 1985 oleh seorang wanita yang mempunyai kewarganegaraan Belanda pada masa itu.

Anda telah berkahwin dengan lelaki bukan Belanda sebelum 1 Januari 1985 dan akibatnya anda kehilangan kewarganegaraan Belanda anda. Jika anda telah bercerai baru-baru ini, anda akan membuat penyata opsyen dalam tempoh satu tahun selepas pembubaran perkahwinan. Anda tidak perlu bermastautin di Belanda untuk membuat pengisytiharan ini.

Jika anda tidak termasuk di bawah mana-mana kategori di atas, kemungkinan besar anda tidak layak untuk proses pilihan.

Meminta

Memohon kewarganegaraan Belanda secara pilihan dilakukan di majlis perbandaran. Untuk berbuat demikian, anda mesti mempunyai pengenalan diri yang sah dan sijil kelahiran dari negara asal anda. Anda juga mesti mempunyai permit kediaman yang sah atau bukti kediaman yang sah yang lain. Di majlis perbandaran, anda mesti mengisytiharkan bahawa anda akan membuat pengisytiharan komitmen pada upacara memperoleh kewarganegaraan Belanda. Dengan berbuat demikian, anda mengisytiharkan bahawa anda tahu bahawa undang-undang Kerajaan Belanda juga akan terpakai kepada anda. Di samping itu, dalam kebanyakan kes anda perlu meninggalkan kewarganegaraan semasa anda, melainkan anda boleh memohon alasan untuk pengecualian.

Hubungi Kami

Adakah anda mempunyai soalan mengenai undang-undang imigresen atau adakah anda ingin kami membantu anda dengan lebih lanjut mengenai prosedur pilihan anda? Kemudian sila hubungi En Aylin Selamet, peguam di Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl atau Encik Ruby van Kersbergen, peguam di Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0)40-3690680.

Law & More