Pengakuan dan kuasa ibu bapa: perbezaan dijelaskan

Pengakuan dan kuasa ibu bapa: perbezaan dijelaskan

Pengakuan dan kuasa ibu bapa adalah dua istilah yang sering dicampuradukkan. Oleh itu, kami menerangkan maksudnya dan di mana ia berbeza.

Pengiktirafan

Ibu dari mana anak itu dilahirkan secara automatik adalah ibu bapa sah kanak-kanak itu. Perkara yang sama berlaku kepada pasangan yang telah berkahwin atau pasangan berdaftar kepada ibu pada hari kelahiran anak. Keibubapaan sah ini kemudiannya ada "dengan kuat kuasa undang-undang ."Dalam erti kata lain, anda tidak perlu berbuat apa-apa mengenainya.

Satu lagi cara untuk menjadi ibu bapa yang sah ialah pengiktirafan. Pengakuan bermakna anda mengambil alih hak ibu bapa yang sah kepada anak jika anda tidak berkahwin atau dalam perkongsian berdaftar dengan ibu. awak buat tidak harus menjadi ibu bapa kandung untuk melakukan ini. Seorang kanak-kanak hanya boleh diakui jika kanak-kanak itu masih hidup. Seorang kanak-kanak hanya boleh mempunyai dua ibu bapa yang sah. Anda hanya boleh mengakui anak yang belum mempunyai dua ibu bapa yang sah.

Bilakah anda boleh mengenali anak anda?

  • Mengakui anak semasa mengandung

Ini dipanggil mengakui janin dalam kandungan dan sebaiknya dilakukan sebelum minggu ke-24 supaya pengakuan sudah diatur sekiranya kelahiran pramatang. Anda boleh mengiktiraf kanak-kanak itu di mana-mana majlis perbandaran di Belanda. Jika ibu (mengandung) tidak datang bersama anda, dia mesti memberi kebenaran bertulis untuk pengiktirafan.

  • Pengakuan anak semasa pengisytiharan kelahiran

Anda boleh mengakui anak anda jika anda mendaftar kelahiran. Anda melaporkan kelahiran di perbandaran tempat kanak-kanak itu dilahirkan. Jika ibu tidak datang bersama anda, dia mesti memberikan kebenaran bertulis untuk pengiktirafan. Ini juga merupakan bentuk pengiktirafan yang paling biasa.

  • Mengenali anak di kemudian hari

Anda juga boleh mengiktiraf seorang kanak-kanak jika ia sudah lebih tua atau dewasa. Ini boleh dilakukan di mana-mana majlis perbandaran di Belanda. Dari umur 12 tahun, anda memerlukan kebenaran bertulis daripada anak dan ibu. Selepas 16 tahun, hanya persetujuan anak diperlukan.

Dalam semua kes di atas, pendaftar membuat surat ikatan pengiktirafan. Ini adalah percuma. Jika anda mahukan salinan surat akuan terima, ada bayaran untuk ini. Pihak perbandaran boleh memaklumkan perkara ini kepada anda.

Kuasa ibu bapa

Undang-undang menyatakan bahawa sesiapa yang masih di bawah umur adalah di bawah kuasa ibu bapa. Pihak berkuasa ibu bapa termasuk kewajipan dan hak ibu bapa untuk membesarkan dan menjaga anak mereka yang masih kecil. Ini melibatkan kesejahteraan fizikal, keselamatan dan perkembangan kanak-kanak kecil.

Adakah anda sudah berkahwin atau dalam perkongsian berdaftar? Jika ya, anda juga secara automatik akan mendapat kuasa ibu bapa ke atas anak anda semasa pengiktirafan.

Jika pengiktirafan berlaku di luar perkahwinan atau perkongsian berdaftar, anda belum mempunyai kuasa ibu bapa dan belum lagi menjadi wakil sah anak anda. Dalam kes ini, hanya ibu akan mempunyai kawalan ibu bapa automatik. Adakah anda masih mahukan hak penjagaan bersama? Kemudian anda perlu memohon kepada mahkamah untuk hak penjagaan bersama. Sebagai ibu bapa, syarat untuk ini ialah anda telah pun mengakui anak tersebut. Hanya apabila anda mempunyai kuasa ibu bapa anda boleh membuat keputusan tentang didikan dan penjagaan anak anda. Ini kerana ibu bapa yang sah dengan kawalan ibu bapa,:

  • boleh membuat keputusan penting tentang "orang bawah umur"

Ini mungkin termasuk pilihan perubatan untuk kanak-kanak itu atau keputusan kanak-kanak tentang tempat tinggal kanak-kanak itu.

  • mempunyai hak penjagaan aset anak

Ini bermakna, antara lain, ibu bapa yang mempunyai jagaan mesti mentadbir aset kanak-kanak itu sebagai pentadbir yang baik dan ibu bapa ini bertanggungjawab untuk ganti rugi akibat pentadbiran yang buruk itu.

  • Merupakan wakil sah kanak-kanak itu

Ini termasuk bahawa ibu bapa yang mempunyai jagaan boleh mendaftarkan anak di sekolah atau persatuan (sukan), memohon pasport dan bertindak bagi pihak kanak-kanak itu dalam prosiding undang-undang.

Bil baru

Pada hari Selasa, 22 Mac 2022, Senat bersetuju dengan rang undang-undang yang membenarkan pasangan yang belum berkahwin juga mempunyai hak penjagaan bersama yang sah selepas pengiktirafan anak mereka. Pemula rang undang-undang ini percaya bahawa perundangan semasa tidak lagi sesuai mencerminkan keperluan masyarakat yang berubah-ubah, di mana pelbagai bentuk bersekedudukan telah menjadi semakin biasa. Rakan kongsi yang belum berkahwin dan tidak berdaftar secara automatik akan bertanggungjawab ke atas hak penjagaan bersama apabila mengenali anak tersebut apabila undang-undang ini berkuat kuasa. Di bawah undang-undang baharu, mengatur kawalan ibu bapa melalui mahkamah tidak lagi diperlukan jika anda belum berkahwin atau dalam perkongsian berdaftar. Kuasa ibu bapa terpakai secara automatik apabila anda, sebagai pasangan ibu, mengenali anak di majlis perbandaran.

Adakah anda mempunyai sebarang soalan hasil daripada artikel ini? Jika ya, sila hubungi kami peguam undang-undang keluarga tanpa kewajipan.

Law & More